top of page

Herfstbooster van het coronavaccin sterk aangeradenVLAAMS-BRABANT - In Vlaanderen krijgen alle volwassenen (18+) met een basisvaccinatie (laatste vaccin minstens drie maanden geleden) een nieuwe vaccinatie-uitnodiging in de bus. De cijfers tonen immers dat de pandemie nog niet voorbij is. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis en op intensieve zorgen opgenomen.

Vaccinatie is – naast mondmaskers, afstand houden en testen – een belangrijke verdediging tegen het virus. De ministers van Volksgezondheid beslisten, op advies van de specialisten, een herfstbooster tegen COVID-19 aan te bieden als bescherming tegen een mogelijke besmettingsgolf in de winter.


'In Vlaanderen krijgen alle volwassenen (18+) met een basisvaccinatie (laatste vaccin minstens drie maanden geleden) een nieuwe vaccinatie-uitnodiging in de bus', klinkt het. 'Het is sterk aangeraden om de herfstbooster niet uit te stellen. De huidige vaccins beschermen goed tegen ernstige COVID-19 met een geschatte bescherming tegen hospitalisatie van 80 tot 90 %. Het opkrikken van de bescherming met een nieuwe vaccinatie is nodig, omdat de werking van vaccins na verloop van tijd afzwakt'.


Die herfstvaccinatie start begin september. Het is de bedoeling om iedereen in twee maanden tijd te vaccineren. De vaccinatiecentra (zie foto/vaccinatiecentrum Tervuren) zullen daarom meer open zijn in september en oktober. De uitnodigingen worden verstuurd in de tweede helft van augustus.


De volgorde

1. Hoogrisicogroep: 65-plussers en mensen met een verzwakt immuunsysteem (vanaf 12 jaar)

Een deel van deze groep kreeg in het voorjaar al een booster aangeboden. Diegenen die deze boosterprik minder dan drie maanden geleden kregen, ontvangen dus pas later een uitnodiging.

2. Zorgpersoneel

Zowel zorgpersoneel in de ziekenhuizen, in zorginstellingen, in de eerste lijn en hun niet-verzorgend personeel komen aan bod.

3. De groep van 50-64 jaar

Er wordt in deze groep geen onderscheid gemaakt tussen personen zonder en personen met een onderliggende aandoening. Iedereen van deze categorie wordt aanbevolen om een herfstbooster te komen halen.

4. De groep van 18-50 jaar

Ook voor deze groep is een herfstbooster mogelijk. Alle mensen van deze groep ontvangen ook een vaccinatiebrief om zich opnieuw te vaccineren.

5. De groep van 6-17 jaar

Op dit ogenblik wordt er geen extra booster voorzien voor deze groep, met uitzondering voor jongeren die een stage doen in de zorg.


Meer info? https://www.laatjevaccineren.be/de-imc-volksgezondheid-voorziet-een-covid-19-herfstbooster-vanaf-september


18 weergaven0 opmerkingen
bottom of page