top of page

Haalt Zoniënwoud certificaat om opgenomen te worden in Nationaal Park?REGIO - Net als het Hallerbos en het Meerdaalwoud is het Zoniënwoud kandidaat om volgend jaar deel uit te maken van een Nationaal Park. Dat krijgt dan de naam 'Brabantse wouden'.

Voor dat het zover is moet het opzet nog het FSC-certificaat dat zoveel is als een kwaliteitslabel op basis van de vereisten waaraan zo'n bossen moeten voldoen.

Vandaag blijken er zes kandidaten voor dat label. Het gaat om Bosland (regio Limburg), Hoge Kempen, Kalmthoutse Heide, Scheldevallei, Taxandria (regio Noorderkempen) en nu ook de Brabantse wouden, een groene fusie tussen het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Meerdaalwoud. Vragen als 'Wordt het beheerplan correct opgevolgd? Heeft de recreatie niet te veel impact op de natuur? Gaat de houtproductie niet ten koste van het ecologisch weefsel?' kunnen bijvoorbeeld aan de orde zijn. Die zogenaamde interne audit werd werd inmiddels omtrent het Zoniënwoud uitgevoerd.


Duurzame bescherming

In het Vlaams regeerakkoord staat overigens dat er in 2023 vier nationale parken in Vlaanderen moeten bijkomen. Dat zijn erkende, afgebakende gebieden waar het beheer is gericht op de duurzame bescherming en ontwikkeling van het gebied. De uiteindelijke kandidatuur moet midden 2023 worden ingediend. Dan volgt een beoordeling van de jury en begin 2024 valt de definitieve beslissing. Vier parken krijgen dan dat felbegeerde label ‘Nationaal Park Vlaanderen’.


(Bron: BRUZZ - Foto's Michel Van Mullem)

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page