top of page

Grote Speeltuin in Kessel-Lo kreeg compleet nieuwe lookKESSEL-LO - De Grote Speeltuin in het provinciedomein van Kessel-Lo werd omgevormd tot een speellandschap met toestellen voor spel- en ontdekkingsplezier. De opening dit weekend gaat gepaard met een driedaagse met speelactiviteiten.​

'De vernieuwing van de Grote Speeltuin is één van de herinrichtingstrajecten die van het provinciedomein een natuurlijke recreatiezone moet maken, klaar voor de uitdagingen van de toekomstige ontspanningsbehoeften', zegt Ann Schevenels (Open VLD), gedeputeerde voor de provinciedomeinen. Het landschap werd duurzaam aangelegd. Op termijn zullen de toestellen versleten geraken en vernieuwd moeten worden, maar het landschap met de speelbeek is er voor de eeuwigheid. ​De aanplantingen gebeurden met inheems plantgoed. Diverse struiken met eetbaar plukfruit zullen binnen een paar jaar een rijke oogst opleveren. Het water van de speelbeek komt van een bron, die ontspringt in en door het domein loopt. De beek mondt nu uit in de Abdijbeek/Molenbeek, waar het voordien de riool inliep.De speeltoestellen werden uitgevoerd in Robinia: de vormgeving is grilliger en sluit zo mooier aan bij de omliggende natuur. Het hout kent een duurzaamheid vergelijkbaar met eik. Brede, comfortabele paden tot diep in het speellandschap waarborgen de toegankelijkheid voor alle kinderen.


Waterplezier

Wat is er nu concreet vernieuwd in die Grote Speeltuin? Een Speelbeek loopt bijvoorbeeld als centrale ader door het landschap. Ze kan op verschillende plaatsen en diverse manieren overgestoken worden. Drie handpompen staan her en der opgesteld en zorgen voor extra waterplezier. Schommels en glijbanen blijven vaste waarden in een speeltuin en in een aparte zandbak staan speeltoestellen voor de allerkleinsten

Een waterdorp is op een aparte heuvel te bereiken en een kleiheuvel nodigt uit tot uitdagend klim- en glijplezier. Eyecatcher is een lange hangbrug, hoog en droog boven de speelbeek. Aan de overzijde van de speelbeek staat een hoog-uitstekende toren, die alleen maar bereikt kan worden met het betere klauterwerk over netten en touwen. Zelfgemaakte banken bieden de (groot)ouders gelegenheid om er rustig bij te gaan zitten of te picknicken en wie rondom wil wandelen, vindt op dat apart parcours ook nog enkele losse spelelementen. Het ontwerp werd gemaakt door het landschapsbureau Fris in het Landschap, samen met het ingenieursbureau ARA. De aanleg van het speellandschap gebeurde door de firma Heylen en de plaatsing van de speeltoestellen door de firma Spereco.

​De kostprijs bedroeg zo’n 700.000 euro.


Het openingsweekend ging afgelopen vrijdag van start met de ontvangst van de omliggende scholen en een circusvoorstelling op de evenementenweide.

​Verder vandaag en morgen:

Zaterdag 7 mei

11.00 uur: bezoekers kunnen een ‘Vicknick’,een speciale picknick, bestellen en afhalen

13.00-16.00 uur: spelen en workshops voor het brede publiek, aanwezigheid foodtrucks

17.00 uur: voorstelling ‘Les P’tits Bras’(evenementenweide)

Zondag 8 mei

14.00-16.00 uur: spelen en workshops voor jeugdbewegingen

16.00-17.00 uur: voorstelling Cirkus in Beweging (evenementenweide)


17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page