top of page

Groenste gemeente wordt straks nog groener dankzij boomplantingHOEILAART - Ijsedal Maatwerkbedrijf plantte een tiental inheemse bomen op de Mariënparking aan de Delhaize. Ook aan GO Het Groene Dal werd stevig geplant. Zoals door de gemeente beloofd, kwamen er bomen en ander groen.

Bij Mariën gaat het om haagbeuk en meidoorn. 'Deze gaan in de toekomst voor meer schaduw, verkoeling en natuurlijk een aangenamer straatbeeld zorgen', laat Joris Pijpen (Team 1560), schepen voor openbaar Groen, weten. Haagbeuk herken je aan zijn dubbelgezaagde verspreidstaande bladeren. Kenmerkend is ook dat de stam een wat grillige vorm heeft, waardoor deze gespierd lijkt. Het is een middelhoge boom die 15 tot 25 m hoog kan worden. Meidoorn, (geslacht Crataegus), ook wel haagdoorn genoemd is een bladverliezende plant met vaak getand of gelobd blad. 'De meidoorn is een groot geslacht van doornige struiken of kleine bomen in de rozenfamilie (Rosaceae) en omvat meer dan honderden soorten. In Nederland en België komen drie soorten meidoorn inheems voor. Dit zijn de eenstijlige meidoorn, de tweestijlige meidoorn en de koraalmeidoorn', luidt het.


Op de achtergrond enkele wagens van automobilsten op een zelfverklaard stukje parking achter het GC Felix Sohie...


Groeiwijze

En dan is er nog de Alnus glutinosa 'Laciniata' zoals we op een van de plaatjes lazen. Het is een middelhoge boom die ook Zwarte Els wordt genoemd. 'Het blad is diep ingesneden en de getande lobben zijn lancetvormig. In de herfst blijft het loof lang op de boom staan. Zowel de knoppen als het jonge blad voelen kleverig aan. De bloei vangt in maart aan, de vrouwelijke bloemen zijn haast onzichtbaar', lezen we in de omschrijving. 'Mannelijke katjes hebben een geelbruine kleur. De elzenproppen verschijnen vanaf september en blijven lang hangen. Het is een boom met een opvallend mooie groeiwijze en attractief blad. De boom wortelt erg stevig. Hij verdraagt goed verhardingen. Mag ook stevig gesnoeid worden'. De Mariënparking kreeg een tiental bomen bij. Aan GO Het Groene Dal werd baan geruimd voor een 7-tal stuks.


Foto's © Michel Van Mullem139 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page