top of page

Gemeenteploeg maakt Hof van Melijn toegankelijker dankzij 'platines'TERVUREN - Een van de mooiste plekjes in Tervuren kreeg een opvallende opsmukbeurt. De technische dienst heeft het historische plein immers gedeeltelijk heraangelegd. Zo zorgt andere bestrating ervoor dat de site toegankelijker wordt voor bewoners en bezoekers.

Op enkele weken tijd heeft men in Tervuren van belangrijk erfgoed een goed begaanbare site gemaakt. Vroeger was dat zo goed als normaal want wie legt nu een zo goed als onbegaanbaar pleintje aan? Vandaag de dag is het nieuws want er wordt niet enkel afgebroken maar ook opgebouwd. Schepen van openbare werken Werner Aerts (N-VA) is tevreden: 'Dankzij de nodige kennis en expertise van onze technische ploeg hebben we deze werken zelf kunnen uitvoeren. Zo waren we niet genoodzaakt een externe aannemer aan te stellen. De werkmannen mogen terecht trots zijn op het resultaat'.

Er was al langer de vraag om het plein meer toegankelijk te maken. Maar aangezien het om erfgoed gaat, zocht de gemeente eerst naar een ontwerp dat rekening hield met het historische karakter. Het Hof van Melijn was vroeger een vierkantshoeve en het binnenplein symboliseert de mesthoop. In het plan zijn dezelfde vormen behouden maar dan met aangepaste stenen.


Wandelcomfort

'De vroegere kasseien van het binnenplein bleken te rond en ongemakkelijk om vlot op te stappen. Nu is er gekozen voor ‘platines’, gezaagde kasseien met een vlak oppervlak. Bovendien zorgen nieuwe, brede voegen voor meer wandelcomfort', aldus de gemeente.

Daarnaast is aan ontharden en meer ruimte voor groen gedacht. De twee bestaande plantvakken zijn uitgebreid en de ploeg legde ook extra groot plantvak aan. Schepen van milieu en erfgoed Bram Peters: 'Meer groen zorgt voor minder hoge temperaturen in de zomer en meer infiltratie van regenwater, wat goed is tegen de droogte en tegen wateroverlast.'

Door het Hof van Melijn aantrekkelijker te maken, draagt dat tot slot bij tot een handelscentrum waar het aangenaam vertoeven is. Schepen van lokale economie Jan Trappeniers (CD&V): 'Een goede bereikbaarheid van is voor onze handelaars essentieel en dit is een hele stap vooruit, zeker voor de mensen die net wat minder mobiel zijn.'

Jammer is wel dat de site doorheen de jaren omgeven werd door lelijke hoogbouw. Dan hebben het Spaans Huis en de Sint-Hubertuskapel meer geluk gehad.


Naast het uiteindelijke resultaat tonen we ook de face-lift in wording.


Frontfoto ingezonden. Andere: Michel Van Mullem
30 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page