top of page

En of het 'In de Sacoche' was bij Toneelgroep Reintje?

Bijgewerkt op: 21 apr.HOEILAART - De voorbije drie avonden kon je in GC Felix Sohie naar 'In de Sacoche' van Pol Arnijs in een regie van Kathleen Bollue en gebracht door Reintje gaan kijken. Dat de uitdrukking 'In de sacoche' wordt uitgelegd als 'doelstelling bereikt' mochten we overduidelijk in de praktijk aanschouwen.

De theaterteksten van Arnijs werden op een bepaald ogenblik door zo'n 70 Vlaamse en 20 Nederlandse amateurgezelschappen voor het voetlicht gebracht. De man is daardoor de populairste toneelauteur binnen het genre. En dat merkte je meteen in hoe het avondvullend stuk 'In de Sacoche' de planken van Sohie vulde. Vooreerst is er de bijzondere locatie waarvoor Pol Arnijs steeds blijkt te kiezen: de keuken van een restaurant, een wassalon, een kuuroord, in de hemel, onder spoorwegbruggen, in een oud hotelletje, , in een kelder, in een klokkentoren of in een handtassenwinkel zoals bij Reintje het geval was. We kregen een fraai decor te zien dat tot in de kleinste details was afgewerkt en de plaatsbepaling prima weergaf. Daarin werden tien acteurs en actrices opgevoerd die dat decor bovendien ook voluit in gebruik namen. Vooral de uitstalramen en de winkeldeur waar voortdurend shoppende personages voorbij wandelden, spraken echt tot de verbeelding. Ook de verzameling 'sacochen' mocht er wezen. Het zorgde ervoor dat het centrale attribuut levensecht en goed geaccentueerd was. Voeg daar dan de schare spelers bij die er ronduit voor tekenden om een stevige komedie neer te zetten en je krijgt veel meer dan een doorsnee lachspektakel. En zoals vaker 'verwees' al eens een speler zijn collega's naar de achtergrond door diens talent, inleving, zegging of ritme. Het is o zo eigen aan het amateurtoneel. Het bezorgt zo'n avond de nodige charmes.

Delvaux

En alzo kregen wij de belevenissen van ene Max (Jos Michiels) die een schoenmakerij runt maar die bij zijn afwezigheid door zijn vrouw helemaal wordt verbouwd tot een filiaal van handtassenicoon Devaux. Het is nog wat wachten op de nodige erkenning zodat Max en diens vrouw Barbara (Els Vandervaeren) nogal wat inspecteurs van Delvaux op bezoek krijgen wat voor een hoop hilariteit zorgt. Het nevenplot dat Brabara er bovendien een buitenechtelijke relatie op nahoudt, bezorgt 'In de Sacoche' extra kruiden. De voorstelling snelde als een TGV voorbij, kon menigeen zo te horen erg vermaken al had het geheel ook veel voorspelbaars en was daardoor soms weinig verrassend. Als er op een bepaald ogenblik ook nog eens een intrige ontstaat rond het winnen van de hoogste loterijprijs raakt het betreffende biljet eerst zoek en aan het slot waardeloos en niet meer uitkeerbaar. Ook dat zat blijkbaar 'In de Sacoche'. Letterlijk dan. Al zagen we weinig euforie bij het mogelijks winnen van zoveel miljoenen euro's. 'In de Sacoche' van Reintje was bovenal een avondje onvervalst vertier in deze soms raadselachtige, bizarre tijden. Daar is het een degelijke komedie om te doen. De missie was geslaagd. Zeker weten.


'In de Sacoche' door Toneelgroep Reintje, gezien op vrijdag 19 april in GC Felix Sohie in Hoeilaart.

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem


196 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page