top of page

Diplomaat Bart Ouvry (62) wordt nieuwe directeur AfricaMuseumTERVUREN - Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) kondigde vandaag aan dat de Belgische diplomaat Bart Ouvry (foto) de nieuwe directeur-generaal van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren wordt.

Bart Ouvry heeft jarenlange ervaring als diplomaat in verschillende Afrikaanse landen. Van 2011 tot 2014 was hij overigens de Belgische ambassadeur in Kenia. In december 2016 werd hij de ambassadeur van de Europese Unie in Congo. In 2018 werd Ouvry echter het land uitgezet als tegenreactie voor de Europese sancties tegen het regime van de toenmalige Congolese president Joseph Kabila. Een jaar later werd hij ambassadeur voor de EU in Mali.

Ouvry gaat zich in het AfricaMuseum onder meer focussen op dekolonisatie en de teruggave van gestolen kunst en artefacten aan de landen van herkomst. 'Wat gestolen is, moet teruggegeven worden of eigendom worden aan het land van origine. Dat is één van de uitdagingen', zei hij maandag vanuit Mali weten.


Pensioen

De relaties met Congo zijn bovendien goed, benadrukte hij. "Ik ben nadien teruggegaan (...) en heb nog altijd heel veel en uitstekende contacten", aldus Ouvry. "Wat toen gebeurd is had niets te maken met mijn persoon. Als directeur van het museum zullen de relaties met Congo uitstekend zijn, daar zal ik alles aan doen."

Bart Ouvry volgt Guido Gryseels op, die in september met pensioen ging. Hij werd tijdelijk vervangen door Karel Velle. Naast Ouvry werden nog vier andere nieuwe directeurs-generaal aan het hoofd van Federale Wetenschappelijke Instellingen aangesteld. Daniel Gellens gaat het KMI leiden, Sara Lammens de Koninklijke Bibliotheek van België, Hilde De Clercq het Koninklijk Instituut het Kunstpatrimonium (IRPA) en Michel Van Camp het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, de Koninklijke Sterrenwacht en het Algemeen Rijksarchief wachten nog enkele evaluaties af maar krijgen allemaal ook een nieuwe directeur in huis.


mvm/bron: BRUZZ


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page