top of page

'De adem van de jazz', een tentoonstelling en tevens opmerkelijke cultuurweekHOEILAART - Nog tot en met 10 december grijpt in GC Felix Sohie aan het Gemeenteplein 'De adem van de jazz' plaats. Het geheel draait om het leven en werk van Willy Roggeman (1934-2023) en reeds van in de serre van het gc wordt je meegezogen in het bevlogen leven van de bijzondere auteur.

'De Vlaamse schrijver Willy Roggeman werd in 1934 in Ninove geboren. Hij heeft zijn geboortestad nooit echt verlaten.', klinkt het. 'Op zijn 88e heeft hij een verzameld werk van meer dan honderd titels geschreven, waarvan het merendeel niet werd gepubliceerd. Al bij zijn eerste stappen als schrijver kwam Roggeman in het centrum van de Vlaamse literatuur terecht. Met de goedkeuring van Louis-Paul Boon en Hugo Claus debuteerde hij halverwege de jaren vijftig als dichter in Tijd en Mens. Generatiegenoot Paul Snoek nam gedichten van hem op in Gard Sivik. In de jaren zeventig en tachtig werd hij een mentor voor Stefan Hertmans. Roggeman is meer dan schrijver alleen. Hij was ook jazzcriticus en leider van een eigen jazzensemble: het Willy Roggeman Jazz Lab.


Kruisbestuiving

Minder bekend is dat Roggeman ook beeldend werk maakte'. Via publicaties, boeken, schilderijen en ander fraais belandt de bezoeker enkele decennia terug in de recente culturrgeschiedenis. Samen met Jürgen Pieters (UGent, beheerder Willy Roggeman Archief) en Frank Vanlangenhove (Boekentoren) werd een sobere maar rake expositie geconstrueerd die tegelijkertijd dienst doet als mini-concertzaal en waar het door de inrichting goed toeven is. Vooral de kruisbestuiving van verschillende media maakt 'De adem van de jazz' zo aantrekkelijk en zelfs uniek. Jazz, poëzie, literatuur en beeldende kunsten gaan er immers zo innig in elkaar op dat je voortdurend wordt verrast door zoveel bezieling. Roggeman mag dan minder bekend zijn bij het grote publiek, toch weet hij je te bekoren als je zijn oeuvre binnentreedt. Het is dan ook erg verdienstelijk dat de samenstellers en bedenkers van het geheel ons die kans bieden. We moeten ze met beide handen aangrijpen.


Nog tot 10 december in GC Felix Sohie, telkens van 10 tot 16 uur.

Foto's ©Michel Van Mullem

★★★★☆


65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page