top of page

Buren halen hun slag thuis bij omstreden nieuwbouwprojectHOEILAART / GENT / ZWIJNAARDE -2022 was zo'n beetje het jaar van het intussen alombekende ongewenste nieuwbouwproject in hartje Hoeilaart. Een meerderheid van de Hoeilanders gaf geen kik, een minderheid hing zwarte vlaggen uit en liep mee in twee betogingen.

Helaas mondde dat alles voor de tegenstanders uit in het vooralsnog toekennen van een voorwaardelijke bouwvurgunning. In Zwijnaarde bij Gent ontspon zich een soortgelijk verhaal. 'Een nieuwbouwproject met negentien wooneenheden in hartje Zwijnaarde moet terug naar de tekentafel. De Stad Gent had het project al een vergunning gegeven, maar de buren vrezen voor de impact op het dorpsgevoel. Nu halen ze hun slag thuis', lazen we in de Gentse editie van Het Nieuwsblad.

Daar gaat het om een 7.000 vierkante meter groot terrein (foto) achter een ontmoetingscentrum. Tussen bestaande huizen heeft de West-Vlaamse bouwontwikkelaar Wingman plannen voor een appartementsgebouw van 19 woningen. Daarvoor zou een derde van het terrein worden verhard. 'Maar de buren in de ‘warmste straat’ – zoals hun Whatsappgroepje heet – zijn het niet eens met die plannen. Ze vrezen een toename van het verkeer en vinden dat het vier verdiepingen hoge gebouw het dorpsgevoel aantast in Zwijnaarde', klinkt het.


Beroep

Stad Gent keurde afgelopen zomer al de omgevingsvergunning goed, waarop enkele buren beroep aantekenden bij de provincie. Met succes: de deputatie heeft de omgevingsvergunning net voor de kerstvakantie ingetrokken. 'De voornaamste reden voor de weigering? De hoogte van het gebouw. Stad Gent volgde de buren nochtans niet in hun vrees dat een project van vier verdiepingen het dorpsgevoel zou aantasten. Het is immers alleen de linkerkant van het gebouw dat een vierde etage zou hebben, waardoor de Stad het meer als een ‘accent’ zag dan als een volwaardige verdieping.', luidde het verdict.

En verder: 'Maar met die redenering is de provincie Oost-Vlaanderen het niet eens. “Een ‘accent’ is dit niet”, staat te lezen in het besluit. “Ze omvat drie van de negentien appartementen. Gebouwen met een vierde bouwlaag komen rond het gebied niet voor. Het aanzienlijk hoger bouwen in binnengebieden dan langs de omliggende straten, zoals in dit ontwerp, is geen slimme manier van verdichten. Het ontwerp is strijdig met de goede ruimtelijke ordening.” De provincie heeft de omgevingsvergunning dan ook geweigerd. Tegen deze beslissing is nog beroep mogelijk, maar het ziet er naar uit dat het project terug naar de tekentafel moet. Niet voor het eerst: de plannen zijn al meer dan vier jaar oud en ondergingen al heel wat wijzigingen. Het oorspronkelijke project was een verkaveling van 32 percelen, elk met een eigen tuin. In een latere fase wil Wingman andere delen van de zone ontwikkelen, al is dat nog onzeker. De woningnood in Zwijnaarde is hoog, onder meer omdat er in het Technologiepark de komende jaren 1.000 tot 1.500 jobs bijkomen. Oude villa’s en bloemisterijen in het dorp maken in sneltempo plaats voor verkavelingen en ook braakliggende terreinen worden in sneltempo volgebouwd. Die bouwwoede zorgt hier en daar voor ontevreden of bezorgde buurtbewoners, die soms - zoals hier - hun slag thuis halen'.

402 weergaven0 opmerkingen
bottom of page