top of page

'Beach Girl' van Reintje: alsof je het zand tussen je tenen voelde en een haai aan de horizon zag

HOEILAART - De zomer van 2023 kreeg in Hoeilaart een prettig staartje dankzij de toneelspelers van Reintje die onder toeziend oog van Dimitri Van de Schoot de strandkomedie 'Beach Girl' drie keer voor het voetlicht brachten. En we verklappen het meteen: het werd een topprestatie van de hele cast.

'Beach Girl' kwam uit de koker van Wendy Stroobants, een dame die vooral bekend staat voor haar met horror doorspekte romans. Titels als 'Prins van de hel', 'Engelenmoord' of 'Duivelstrijd' verraden dat haar oeuvre geenszins uit zeemzoete sprookjes of ander braaf leesvoer bestaat. Af en toe gooide Stroobants het in haar schrijversbestaan over een compleet andere boeg door een vermakelijk toneelstuk te schrijven. Evenwel grappig én spannend tegelijkertijd. En er bleef bloed aan de kleren kleven. Ze kon het nooit laten. 'Beach Girl' dateert uit 2003 al klonk het geheel alsof het gisteren uit een pen vloeide. In een verhaal dat twintig jaar oud is, durft men al eens te pas en te onpas actuele gebeurtenissen weven maar gelukkig gebeurde dat hier niet. De sterkte van deze 'Beach Girl' is dat er geen onnodige franjes aan de zinnen en aan de vormgeving werden gekleefd. Zo bleven we ongestoord bij de les. En dat de oorspronkelijke Alice hier Julie heette en de tantes Tine en Nicole in plaats van de oorspronkelijke Dol en Mina (als u de combinaties in de gaten krijgt), bezorgde ons helemaal geen ergernis. De story waarin een jonge vrouw (voortreffelijk gespeeld door Kaat Verhaeghe) alleen op vakantie aan zee is, wist ons van minuut één te bekoren. Op het strand stelt ze alles in het werk om de redder (Wietse Laureys) te versieren. Haar jaloerse man (Wies Joly) verkleedde zich als ijscoman en later zelfs als vrouw om zijn echtgenote te kunnen bespioneren. De redder werd op dat ogenblik op hem verliefd en dat leverde zowaar een hilarische scène op.


Absurd blijspel

En dan waren er ook nog twee tantes in hun typisch bebloemde outfits en daar was ook al vanalles mee aan de hand. De een was praatziek, de andere kleptomaan (rollen van respectievelijk Laura Stordeur en Farah Ottenbourg) en zij waren er vooral om de gebeurtenissen nog ingewikkelder te maken. Stilaan maar zeker ontspon zich op het fraai vormgegeven strand een joekel van een absurd blijspel. Door de aanwezige strandcabines kreeg het zowaar de allures van een onvervalste deurenkomedie, zeker wanneer Wies Joly telkenmale in een andere outfit uit zo'n hok de scène op kwam. Net als Verhaeghe heeft Joly al een hoop podiumervaring al moet je het als amateurspeler toch telkens weer waar maken. Die vaste waarden bij Reintje kunnen dat als geen ander en dus liet regisseur Van de Schoot hun toneelhartjes ophalen. Bij dit alles probeerde een andere vrouw (Fleur Timmermans), bedrogen door haar echtgenoot, haar rivale (Aemor Hoquet) op het strand te vermoorden. Dat lukte zo af en toe zodat er regelmatig wat bloed vloeide en zich een levend lijk tussen de strandstoelen bevond. Auteur Stroobants houdt van horror, remember? Samengevat, 'Beach Girl' was een steengoede keuze van Reintje en met de hand van Dimi Van de Schoot werd hier een Hoeilaartse parel tevoorschijn gehaald. Alsof je het zand tussen je tenen voelde en warempel een haai aan de horizon zag. Knap werk van alle betrokkenen, zoveel was zeker. Het Hoeilaartse theaterseizoen nam een schitterende start.'Beach Girl' door Toneelgroep Reintje gezien op donderdag 19 oktober 2023 in GC Felix Sohie in Hoeilaart


(Foto's © Michel Van Mullem)

★★★½
123 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page