top of page

Artiestentoer Tervuren: hoogstaand, verrassend en erg laagdrempelig


TERVUREN - De Artiestentoer om en rond het centrum van Tervuren is momenteel op kruissnelheid. Tientallen kunstenaars bevolken heel diverse locaties; van een immokantoor over een lingeriezaak tot een druivenserre. Zowat alle belangrijke beoefenaars van de plastische kunsten hebben zich aangemeld al dan niet met recent werk. De Artiestentoer loopt nog 1 dag. Zondag gaan de deuren nog eens open tussen 11 en 18 uur.

Het geheel bavat als het ware twee epicentra: Hof van Melijn aan de Melijndreef en Pachthof Stroykens in Duisburg. Daar lijkt het wel of er telkens een collectief is neergestreken om gezamenlijk te exposeren. In het Hof van Melijn is werk te zien van TIET (Dirk Lefebure), Odette De Malsche, Viktoria Miroshnik, Andrea Aardema, Benedicte Sandrup, Nancy Hoopman, Pablo, Fiona O'Farell, Tineke Steltwagen, Lieve Adriaensens, Artur Avdiev, Eva Design, Brigitte Smets, Ryan Van Wijk-Koppen, Beverley Johnson, Jacobo Ramirez, en Phi Gura. In het pachthof wordt je verwacht door Anne Charlier, Dudo's Art, Florence Vanden Berghe, Maria D'Haemer, Sevil Alieva en Keramisten Pachtof Stroykens.


Noodkreet

Wie de kunsttoer daar aanvangt in zeg maar in het Hof van Melijn, kan in een wandeling doorheen het voormalige museum al een hoop zien, technieken ontdekken, inhouden achterhalen. Die van de lege stoelen van Viktoria Miroshnik uit Oekraïne bijvoorbeeld. Een jaar geleden vanuit het thuisland naar hier gevlucht met haar twee kinderen en nu in Tervuren wonend in een flat die ze deelt met haar zus. Het afgelopen jaar leerde ze Nederlands en het lukte haar wonderwel om met de bezoekers een mondje mee te praten. Elke halte is overigens een verhaal. Een Vlaams of een uit verre oorden. Het werk hangt vaak een beeld op van realiteit, actualiteit uit het land van herkomst. Soms is het een noodkreet maar veel vaker is het vragen om te communiceren over wat er getoond wordt. Het blijft verbazingwekkend hoe velen zich zo krachtig en veelzeggend kunnen/willen uitdrukken. Halt houden bij elke exposant is haalbaar al trek je daar dan best enkele dagen voor uit. Wijzelf bleven deze keer in de centrumstraten 'hangen'. Na een vijftiental kunstvisites werd het tijd om af te ronden. Morgen zondag krijg je nog de kans om al die Tervuurse kunst te ontmoeten en te bewonderen. Een echte aanrader.


Artiestentoer Tervuren, bezocht op vrijdag 19 mei in het centrum en daarbuiten. ER is een handige overzichtelijke wegwijzer te krijg op elke kunstlocatie. Nog tot en met zondag.

★★★☆☆


FOTO'S © Michel Van Mullem140 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page