top of page

Artiestentoer 2024: van lasers, beats en veel meer olieverf en kleiTERVUREN - Terwijl het terras van het bootjeshuis bijna in de parkvijver zonk, kon ik samen met Tatiana en Dina de kunstwerken van eerstvernoemde van de ondergang redden bij enkele hevige onweersbuiten afgelopen zondag tijdens de Artiestentoer 2024. We waren doorweekt en dronken rode wijn zoals het in kunstmiddens hoort.

Artiestentoer Tervuren is net als zovele regionale kunstfeesten een wervelwind van kunst en kunstjes, van huisvlijt en nobele hobby tot artistiek, plastisch, primitief en zelfs wat pafferig of cliché. Al blijft het een feest van vormen en kleuren van flauwe grafiek tot spannende exotische geborstel. Dit jaar viel het samen met de wellicht laatste editie van 't Festival, dat andere jaarlijkse kunstfeest van de beats en laser en deze keer ook van wat discussie of de markt wel helemaal moest worden afgedekt voor niet-betalers tot ongenoegen van de plaatselijke middenstand. En omdat er in Tervuren maar een handvol middenstand rond het plein huist, weet je telkens meteen wie tot de morrenden behoorde. Beetje sneu natuurlijk dat je zo twee evenementen samen programmeert bijna op dezelfde vierkante meter. Zo'n uiteenlopende evenementen.Markt

Op de markt had natuurlijk een enorme gasterende kunstenaar of collectief kunnen uitpakken met een monumentaal sculptuur, Beaufort achterna. Maar daar moet je natuurlijk kennis van zaken voor hebben. En wat is uiteindelijk de bedoeling? Misschien gewoon dat er jaarlijks enkele tientallen artiesten uit hun kot komen of in dat van een ander of samenhokken met soortgenoten op een of andere weerkerende locatie. Net zoals het elk jaar braderie is of kerstmarkt of meiboomplant. Mag 'kunst' alzo gedijen als iets 'slepends' als iets dat uit een kopieermachine rolt? Op elke editie zie je oingeveer dezelfde uitingen van bezielde gedachten. En gelukkig dat daar af en toe toch iets aardigs uit opspringt. Iets dat onze aandacht haalt en waar wij toch in zekere mate letterlijk stil blijven bij staan. Voorts weinig fotografie, weinig mixed art, weinig of geen performances daarvoor moest je enkele jaren geleden in Panquin zijn.


Dagjesmens

Maar Artiestentoer bleef ook dit jaar een publiekstrekker. Niet de masssa uiteraard maar de dagjesmens en uiteraard de aanhang van alle aanwezige artiesten. In de programma's van de politieke partijen lees je alles over mobiliteit, onderwijs, milieu, sport, sociaal beleid, omgeving,... maar zo goed als nooit over een of ander kunst- en cultuuritem. Men zwijgt erover, kiest voor de gemakkelijkste weg. Door onkunde? Nu, onbekend blijft onbemind. Ook en misschien nog meer in regionale context. Het was al bij al lekkere rode wijn in dat intussen weer in de kijker gezet bootjeshuis. We gaan er misschien nog een aparte bijdrage over afleveren. Hou ons in de gaten.


PS... Als CC De Woudpoort in zijn communicatie over een tentoonstelling op zondag laat weten dat die tot 14 uur open is, slaat dat op het onthaal en niet op de exporuimte zelf zoals zondag het geval was. 't Is maar dat u het voortaan weet; (= oud zeer)


Artiestentoer 2024, verschillende locaties in Tervuren, gezien op zondag 12 mei.

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem26 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page