top of page

Als De Lijn je in de steek laat, speel je maar best zelf busmaatschappij denken ze in HoeilaartHOEILAART - Lokaal bestuur Hoeilaart voorziet tijdelijke shuttlebus tussen station Groenendaal en de wijken Sloesveld en Tentrappen. Sinds De Lijn zijn nieuwe dienstregeling heeft ingevoerd, worden bepaalde wijken in Hoeilaart minder bediend.

Het lokaal bestuur zorgt zelf voor een tijdelijke oplossing tot De Lijn met eigen voorstellen komt zoals extra bediening in de wijken of vervoer op maat (VOM). Ondertussen zal een shuttlebus op weekdagen van 16 tot 18.30 uur rijden tussen het station Groenendaal en de wijken Sloesveld en Tentrappen.

De voorbereiding van het nieuwe vervoersplan van De Lijn verliep niet vlekkeloos voor Hoeilaart. Na twee maanden werden een aantal vervelende problemen op het terrein duidelijk zichtbaar. Zo kunnen na 14.30 uur inwoners van de wijken Sloesveld en Tentrappen vanuit het centrum niet meer met de bus naar huis geraken omdat er geen bus meer is. Leerlingen uit beide wijken, die in Overijse naar school gaan, hebben voorts geen bus meer op het moment dat ze moeten vertrekken of terugkeren van school. En in de namiddag zitten de bussen vanuit Leuven overvol. Leerlingen, die vanuit Overijse naar Hoeilaart terugkeren, hebben zelfs geen staanplaats meer. Enkel als je zelf regelmatig de bus moet gebruiken, weet je hoe verschrikkelijk vervelend al die toestanden zijn (en blijven).


'Vervoer op maat'

Het Hoeilaartse gemeentebestuur vroeg aan De Lijn om de vervoersproblemen voor leerlingen naar en van Overijse te analyseren en op te lossen. 'De Lijn werd ook gevraagd om na 14.30 uur bussen van Groenendaal door wijken Sloesveld en Tentrappen te laten rijden. De huidige voorstellen zijn echter ontoereikend. Het is wachten op ‘vervoer op maat’ dat ten vroegste in januari 2025 beschikbaar zal zijn voor Hoeilaart', klinkt het. Dan maar roeien met de riemen enzovoort. Hoeilaart besliste om zelf een shuttlebus in te zetten op weekdagen tussen 16 en 18.30 uur. Deze bus zal vertrekken van station Groenendaal en zal het traject van bus 595 volgen tot in de wijken Sloesveld en Tentrappen. Burgemeester Tim Vandenput (Team 1560) licht toe: 'We streven ernaar dat inwoners toch vanuit het centrum terug naar de wijken vervoerd kunnen worden. Er zal een busmaatschappij vastgelegd worden die zo snel mogelijk kan starten en het volledige jaar de dienstverlening kan verzekeren. Die ritten zullen bovendien gratis zijn voor de inwoners en er zal geteld worden hoeveel mensen gebruik maken van de shuttlebus. Op die manier kunnen we aanpassen waar nodig.”

Lokaal bestuur Hoeilaart financiert deze shuttlebus en zal de kosten proberen terug te vorderen bij De Lijn. Naast deze tijdelijke maatregel kunnen inwoners ook gebruik maken van de huidige bussen op lijn 595, alsook van een deelwagen. Zodra de busmaatschappij bevestigd is, zal een startdatum voor de shuttlebus worden vastgelegd. De voorziene lanceerperiode is begin april 2024. Daar is de lente.


Foto's © Michel Van Mullem143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page