top of page

Aloude tramstatie van Hoeilaart krijgt plots ongepaste aanbouwHOEILAART - In Hoeilaart hebben ze blijkbaar geen kaas gegeten van monumentenzorg. De vorige uitbater van het Nerocafé posteerde op een dag een chalet voor de deur voor de verkoop van ijs en frisdrank. Maar het kan blijkbaar nog erger. Waar we deze ochtend mee werden geconfronteerd tart elke verbeelding.

Heeft de druivengemeente niet dringend nood aan een monumentenbeleid en dito verantwoordelijke schepen? En waar hangt de reglementaire aankondiging van dit extra bouwsel ?

De inmiddels verdwenen chalet stond aan de kant van het kruispunt. De uitbreiding die er intussen verrijst, vergroot het café richting Delhaize.

De tramhalte van weleer dateert van omstreeks 1909. Het station zou wellicht ook rond deze periode gestalte hebben gekregen, een gegeven dat overeen komt met het kadaster. De registratie van de 'statie' met als eigenaar de 'Domeinen van den Staat' gebeurde pas in 1910. Andere literatuurbronnen die ook de bouw van de elektriciteitscentrale situeren na de bouw van het station, plaatsen de inhuldiging van het station al in 1896; mogelijk slaat dit op het eerste houten stationnetje dat slechts enkele jaren dienst deed en niet werd ingetekend op het kadaster. Sommige bronnen spreken ook van een inmiddels verdwenen, glazen luifel op gietijzeren zuilen die in 1903 zou zijn geplaatst en nog te zien is op oude prentkaarten'.

Dat er zich in het iconische gebouw commerciële activiteiten kunnen ontwikkelen zal iedereen toejuichen al kan dat niet ten koste gaan van het patrimonium dat met de dag schaarser wordt. Mogen de Hoeilanders zich straks misschien ook aan een bijkomende verdieping op het Station van Groenendaal verwachten?


foto's © Michel Van Mullem


918 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page