top of page

Africamuseum haalt stereotyperende beelden uit vast bezoekersparcoursTERVUREN - Het AfricaMuseum in Tervuren heeft een groep beelden die vijf jaar geleden vanwege de stereotyperende beeldvorming over Afrikanen in een depotopstelling geplaatst werd, verwijderd uit het vaste bezoekersparcours. Dat deelde het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) maandag mee via Belga. Er komt zo extra ruimte vrij voor tijdelijke tentoonstellingen.

Het museum plaatste de beelden, die ook de kolonie en haar stichters verheerlijkten, in 2018 in een depotopstelling bij de start van het bezoekersparcours. Volgens het museum was het de bedoeling om 'de clichématige koloniale propaganda, waarvan de nadelige effecten nog steeds doorleven, te deconstrueren en een dialoog over beeldvorming, racisme en de kolonisatie te stimuleren'. Maar de huidige opstelling zou onvoldoende duidelijk zijn. 'Het depot-karakter is niet in één opslag herkenbaar en de groep beelden blijft zo ongewild bijdragen tot de negatieve beeldvorming omtrent Afrika', klinkt het.


Discreter

De beelden komen nu op een discretere plaats, waar tijdens gegidste rondleidingen dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van het museum en de koloniale beeldvorming. Het AfricaMuseum wijst erop dat er in de vaste tentoonstelling nog andere voorbeelden overblijven van koloniale, negatieve beeldvorming, maar dan met toereikende context en duiding.

Naast de verhuis van de groep beelden zal na verluidt een deel van de aangrenzende introductiezone vrijgemaakt worden voor nieuwe tentoonstellingsruimte. De nieuwe ruimte zal dienen voor tijdelijke exposities van beperkte schaal. Het AfricaMuseum zegt dat de eerste tentoonstelling zal focussen op een belangrijk, actueel onderzoeksdomein van het museum: herkomstonderzoek. En die opent begin 2024.


11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page