top of page

'Achter elke naam op het monument schuilt een verhaal van moed, opoffering en hoop'TERVUREN - Zoals op alle andere plaatsen in onze regio werd afgelopen zaterdag wapenstilstand herdacht tussen twee fikse regenbuien door. In Tervuren liep de plechtigheid enige vertraging op al had dat volledig te maken met een geparkeerde wagen middenin de herdenkingslocatie.

En die werd vooreerst weggetakeld. Of de chauffeur een fraaie boete wacht? Deze keer niet want de parkeerverbodsborden van de gemeente vertoonden een foute datum. Die van de vrijdag ervoor om er de markt te kunnen onderbrengen die plaats moest ruimen voor de jaarlijkse winterkermis.

Voor het overige verliep de plechtigheid aan het monument als vanouds. Met de obligate speeches en bloemenhuldiging. De Koninklijke Harmonie Vossem's Voerezonen zorgde voor de muzikale ondersteuning.Plicht

'De littekens van oorlog zijn diep', zei burgemeester Marc Charlier (N-VA). 'Het is onze plicht om de herinnering aan diegene die hun leven gaven voor vrijheid en vrede levend te houden. Laten we niet vergeten dat achter elke naam op het monument een verhaal schuilt, een verhaal van moed, opoffering en hoop'.

'Het is onze verantwoordelijkheid om te streven naar een wereld waarin vrede heerst, waar dialoog primeert boven conflict en waar we de lessen uit het verleden gebruiken om een betere toekomst te maken. Laten we samenwerken om haat te bestrijden, onrechtvaardigheid te overwinnen en vreedzaam samen te leven', aldus de burgervader nog. 'Laten we gezamenlijk streven naar een wereld waarin het licht van vrede altijd sterker schijnt dan de duisternis van oorlog'.

In naam van de Koninklijke Vereniging van Oudstrijders Verbroederingen sprak secretaris-penningmeester JosianeVan Landeghem. 'NOOIT MEER OORLOG', 'DAT NOOIT MEER', 'VRIJHEID' , klonk het wereldwijd', zei Van Landeghem. 'Jammer genoeg hebben er sinds de Wapenstilstand van 11 november 1918 en de Tweede Wereldoorlog '40-'45 veel conflicten plaatsgevonden. Deze woorden mogen nooit vergeten worden, anders hebben onze grootouders en onze ouders voor niets gevochten en zijn hun lange jaren gevangenschap voor niets geweest'.
Waanzin

'Verleden jaar ging onze toespraak over Oekraïne waar de oorlog nog steeds woedt. Vandaag gaat het onder andere over Israël en Palestina. De Gazastrook is vergrendeld. Geen electriciteit, geen water, geen voedsel, geen internet. Hoe verontrustend klinken deze berichten bij ons? Dit is waanzin tegen het mensdom'.

'Stilaan verdwijnen ook de laatste getuigen. Het is de plicht van de vaderlandslievende verenigingen waakzaam te blijven om de vrede in de wereld te bewaren'.


Foto's © Michel Van Mullem


54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page