top of page

Abstract INC, jazzgiganten met uitgebreid instrumentarium goed voor wondermooie avond in SohieHOEILAART - Veel volk op de jazzplanken van Sohie gisteravond. Abstract INC kwam, zag en overwon met zes man en dan klinkt er wel eens iets. De heren hadden bovendien allen een werkplunje aangetrokken en dus gingen ze voor ons een avondje lekker aan het werk.

Dat oogde bij aanvang wat vreemd maar het Brusselse sextet van Machiel Heremans was zo kleurrijk in hun muzikale kunnen dat we de outfits gauw vergaten en onze lieten meevoeren met de erg fraaie composities. En de toehoorders bleken ook meteen in hun nopjes. Ze zijn de vaste klanten van 'Jazz met Pit' die met een glaasje rode wijn of een stevig biertje heel graag een avond van huis zijn. En ondanks je daarvoor in de schouwburg van Sohie moet zijn, waan je je in een bruine kroeg. Eentje buiten formaat dan wel en zonder ongezonde rokersrook. Het concert vloog zo voor je oren en neus voorbij dat je schrok dat er plots een korte pauze werd aangekondigd. Abstract INC bracht je in een mum van tijd naar een andere wereld. En daar zijn concerten voor. Daar is cultuur voor ook al beseffen velen dat helaas niet of veel te weinig.


Nekvel

Abstract INC was evenwel en op zijn minst erg toegankelijk en pakte je bij het nekvel met opzwepende ritmes, en melodieuze uitstapjes in intelligente nummers gegoten. En dat alles door toedoen van leader Machiel Heremans: Gitaar, composities; Abel Jednak: (FR) Alto saxofoon; Joos Vandueren: Tenor saxofoon; Leonard Steigerwald: (DE) Piano; Otto Kint: contrabas; Daniel Jonkers (NL): Drums. Een internationaal herenclubje met enige muzikaliteit hoog in het vaandel en goed voor een hoop concerten in ons land en daarbuiten. Heremans is overduidelijk het brein achter Abstract Inc. Met een batterij aan knopjes en ander technisch spul aan zijn voeten dirigeert hij zijn kompanen. En dan mag er ook al eens een vleugje improvisatie opduiken ook al is de man een opgeleid jazzgitarist. Voor compositie ging hij in de leer bij bij Kris Defoort. En daar is wellicht zijn veelzijdig talent tot volle ontplooiing kunnen komen. Want bij Abstract INC hoor je telkens vernuftige jazzstukken die erg goed in elkaar gevlochten zijn. Geen gedoe, maar recht voor de vuist. En dat klonk voortreffelijk. Het bezorgde de fans weerom een wondermooie avond.


Abstract INC, gezien op donderdag 26 oktober 2013 in GC Felix Sohie, Hoeilaart.

★★★★☆


Foto's © Michel Van Mullem


74 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page