HULDENBERG - Om de drie jaar komt elke Huldenbergenaar tegelijkertijd naar buiten of in het deurgat staan. Niemand wil er namelijk de Ommeganck ter ere van Sint-Rochus missen. Het profane lintje mag er misschien al wat verbleekt zijn, de vele figuranten blijven met de nodige ernst hun toevertrouwde tafereel uitbeelden vergezeld door een opmerkelijk aantal harmoniën en fanfares.
Zondag was het weer zo ver. En net als drie jaar geleden klom het kwik als een gek naar de staalblauwe hemel toe.
Het ging intussen al om de twintigste editie en die kreeg als thema 'Huldenberg door de eeuwen heen' opgespeld. Vandaar dat de Ommeganck deze keer meer dan ooit iets weg had van een tijdsmachine. En het moet gezegd dat die van Huldenberg over menige gebeurtenis nog steeds een hoop herinneringen in de kast heeft liggen, staan of hangen. Van kostumes over tractoren tot gebruiksvoorwerpen van op de boerderijen van weleer. De Ommeganck kreeg daardoor Bokrijk-allures, maar ook elementen uit bittere tijden als de onverbiddelijke pest of een wereldbrand waren aan de orde. Het zat er allemaal in als zou het om een wandelend geschiedenisboek gaan.
Piloot
Veel vrolijker ging het er aan toe bij al het gefeest in de voorbije eeuwen heen waarbij menig lekker
bier centraal
stond.
En het mag intussel al geen groot en bijzonder nieuws zijn maar als een koningin naar het Centrum Ganspoel stond het op de een van het kranten. Ook dat bijzondere onderwerp gleed als vanzelsprekend voorbij. Theater Bis Art uit Huldenberg mocht een dode piloot aanleveren. Huldenberg kende tijdens de Tweede Wereldoorlog nogal wat neerstortende vliegtuigen en zo werd een er van uitgebreid gevisualiseerd door vernoemde toneelgroep. Knap en tegelijkertijd tot de verbeelding sprekend. Het is de bedoeling dat de vereniging 'De Rochusghesellen' iedere drie jaar zo'n stoet op organiseert. Zo wel men Huldenberg op de kaart blijven zetten en de nodige uitstraling geven. En daar weten ze telkens aardig in te slagen. De Ommeganck is alvast de langste, de grootste en de mooiste (?) uit de verre regio. Het mag worden gezegd. Het blijft evenzeer bijzonder dat ze in Huldenberg dit evenement in stand kunnen houden in een steeds veranderlijke wereld boordevol prikkels van heel ander allooi.
★★★☆☆
Foto's © Michel Van Mullem
Comments