top of page

Vrije Sint-Clemensschool kan na 22 jaar eindelijk met vernieuwde school uitpakken



HOEILAART - Het gaat zo'n vaart met het leerlingenaantal in Hoeilaart dat de betrokken scholen zich soms decennia lang uit noodzaak in een bouw- of verbouwavontuur moeten storten. Maar kijk, in navolging van GO Het Groene Dal kon Sint-Clemens vrijdagavond enkele flessen ontkurken en mocht voormalig pastoor Nuyts het lint doorknippen van een (ver)bouwproject waarvoor 22 jaar geleden de eerste stappen werden gezet.

Directeur Nico Guns mocht de openingsavond inzetten met het ontstaansverhaal van de verbouwing. 'In 2002 begonnen de architecten van Blanco aan de tekeningen voor de verbouwingen van onze school. Het klooster zou worden afgebroken om er een nieuwe blok te plaatsen en het versleten dak van blok B zou vernieuwd en opgehoogd worden zodat er nieuwe klassen konden komen', zei Guns. 'Na de afbraak van het klooster kon de tweede verbouwfase starten. Daarvoor moesten eerst zes klaslokalenhelemaal leeggemaakt worden. Zowel op de eerste als op de tweede verdieping werden nieuwe klassen ondergebracht. Ook een tweede trap, een lift en extra toiletten werden hier voorzien. Later werd ook de schoolstraat aangepakt; enkele kleine woningen werden gesloopt en er werd extra speelruimte voorzien. Er kwamen ook extra fietsenstallingen'. De direkteur bedankte nadrukkelijk het onderhoudsteam want zo'n werken hebben hun impakt op het hele schoolterrein, voorts alle leerkrachten en niet in het minst de buren omwille van hun begrip en geduld. Ook voor het schoolbestuur, architecten, aannemers, de gemeente, ouders en sympathisanten volgde een dankwoordje.



Volzet

Onderwijsschepen Joy Sergeys (Team 1560) zei op haar beurt dat de uitbreiding van de Vrije Sint-Clemensschool meer dan noodzakelijk was.'Elk jaar zien we bij de nieuwe aanmeldingen dat zowel Sint-Clemens als Het Groene Dal vrijwel meteen volzet zijn, een bewijs van vertrouwen en de waardering die onze gemeenschap heeft voor de kwaliteit van het onderwijs in onze gemeente. De uitbreiding die we vandaag inwijden zorgt er dus voor dat de leeromstandigheden comfortabel blijven voor zowel de kinderen als de leerkrachten'.

Burmeester Tim Vandenput (Team 1560) lonkte meteen naar de toekomst. 'We moeten durven verder kijken. Het werk is nooit af', zei hij. 'We contacteerden reeeds de eigenaar van de gronden achter de speelruimte. Graag zouden we die locatie ook gaan benutten en later zelfs verwerven. Vergeet ook niet dat er in 2014 al een RUP Scholen ontstond met het oog op de nodige uitbreidingen. Ook de Eggerickxstraat blijft onze aandacht behouden en alle verdere verkeersproblematiek omheen de school.


Sint-Vincentius a Paulo

'Eindelijk staat het beeldje van Sint-Vincentius a Paulo, mede dank zij een creatieve ingreep van onze architecte Pernille Terndrup, terug opgefrist in zijn nis na een lang verblijf in het bureau van de directie. En daar zijn wij, evenals Michel Erkens van de heemkundige kring, zeer blij mee', sprak Marcel Beckers in naam van het bestuur van de scholengroep Katholieke Scholen Druivenstreek. En dan volgde wat cijfermateriaal zoals dat gebruikelijk is bij zo'n inhuldiging. De initiële raming in 2004 voor het project bedroeg 1,25 miljoen euro. Zestien jaar later bij de aanvang van de werken liep dat bedrag op tot 3,30. Marcel Beckers: 'Van dat laatste bedrag werd 2,82 miljoen gesubsidieerd door de overheid. De school moest dus op zoek naar 1,8 miloen. 800.000 euro werd hiervan gefinancierd door een banklening met staatswaarborg, af te lossen over een periode van 20 jaar. Het saldo van 1 miljoen komt uit de spaarmiddelen die de school heeft opgebouwd sinds de vorige verbouwingen van 1990'. Pastoor Roger Nuyts mocht na de toespraken het lint knippen en volgden er rondleidingen en een receptie.


















Foto's © Michel Van Mullem

349 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page