top of page

Vlakbij de Begijnhofkapel laat Gerard Alsteens (GAL) zijn kijk op de druiventeelt zienOVERIJSE - Aan de achterkant van de Begijnhofkapel wordt aan de vooravond van de Druivenfeesten een kunstwerk van de hand van GAL (Gerard Alsteens) ingehuldigd. En het legt een duidelijke link met de druiventeelt, of wat dacht u?

Kunstenaar, illustrator en Overijsenaar GAL -die morgen overigens 83 wordt- ontwierp een nieuw standbeeld waarmee hij hulde brengt aan de druiventeelt en druivenplukkers. Gerard Alsteens pakt hiermee met een zachtaardig thema uit want vaker klaagt hij het onrecht in de wereld aan. 'Hij betoogt mee, is aanwezig op demonstraties en zet zich in voor organisaties als Oxfam en Amnesty International', lezen we als de VUB GAL een doctor honoris causa overhandigt voor zijn lange carrière waarin bescherming van kwetsbare mensen de bron is van soms controversiële creativiteit. 'Hij illustreert boekencovers, logo’s en affiches, waarvan die tegen het apartheidssysteem in Zuid-Afrika de wereld rondgaan. Als hij televisiebeelden ziet van het afgebrande huis van een Zuid-Afrikaanse geestelijke en zijn affiche aan een van de nog resterende muren ontdekt, is hij ontroerd. Ontroerd dat mensen zijn tekeningen als een echte steun zien. Als GAL in 1996 tijdens het televisieprogramma De Zevende Dag met enkele van zijn prenten het Vlaams Blok beledigt, verlaten de fractieleden van de partij verbolgen de ruimte. GAL staat voor verontwaardiging en roept verontwaardiging op'.

GAL ontving talrijke prijzen: Belgische Inzending voor de Biënnale van Venetië (1980), Louis Paul Boon-Prijs (1980), Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunsten (1988), Arkprijs van het Vrije Woord (1994) en de Bene-Prijs (2004).


GAL (Foto Michel Van Mullem)


De officiële inhuldiging van het werk gebeurt op vrijdag 25 augustus, net voor de aftrap van de Druivenfeesten Overijse, dus iets voor 19u30 aan de Begijnhofkapel,


186 weergaven0 opmerkingen
bottom of page