top of page

Vijfde Hoeilaartse ereburger is (eindelijk) een vrouw: Micheline Van Hees, sportrevelatie op nationale en internationale Special OlympicsHOEILAART - Na wijlen Albert Michiels, wijlen Ridder Marc Sleen, professor Steven Laureys en prof. dr. em. Serge Muyldermans werd vandaag op voordracht van OKRA Hoeilaart Micheline Van Hees gelauwerd.

'Haar internationale sportcarrière en haar extra sportieve inbreng binnen het kader dat Special Olympics wereldwijd en in België heeft, is de hoofdreden waarom ze vandaag ereburger van Hoeilaart wordt', zei burgemeester Tim Vandenput (Team 1560) in zijn feestrede. 'Micheline begon haar carrière als zwemster en daarna koos ze voor atletiek. Nog later volgde turnen alsook het echte zware werk met de discipline triatlon'. Recent is ze overgeschakeld naar bocce, een moeilijkere variant van petanque In haar sportclub is ze ook een gerespecteerde assistent-coach in zwemmen en atletiek'


Atletenambassadeur

Van Hees is daarenboven een actief lid van de Raad van Bestuur van Special Olympics België.,Op internationaal niveau neemt ze deel aan de European Eurasia Leadership Council, de European Athlete Input Council en nu ook aan de Global Athlete Input Council. Ze is erg begaan met andere atleten; naar hen luisteren, met hen praten zodat ze hen op een hoger niveau kan vertegenwoordigen. Dat is ook haar doel voor in de Global Athlete Input Council: om de Europese atleten zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

Tim Vandenput: 'In 2014 werd Micheline gekozen als één van de 14 atletenambassadeurs van de Special Olympics European Summer Games die in 2014 werden georganiseerd in Antwerpen. Ook vandaag nog is ze een sterke ambassadrice voor de Belgische organisatie. Micheline behaalde in Athene zilver en brons in bocce. In Berlijn won ze opnieuw zilver en brons en in Antwerpen goud, zilver en brons in bocce. Daarenboven behaalde ze op de National Olympics goud in 2021,2022,2023. Micheline is in veel landen geweest: Duitsland, Schotland, tot in de Verenigde Staten. En toch komt ze altijd terug naar de Druivenstreek, naar haar Hoeilaart. Micheline heeft trouwens ook 25 jaar gewerkt in Maatwerkbedrijf Ijsedal'.


Even een emotioneel moment: Micheline Van Hees zet compagnon de route, Andy Vangindertaelen, in het zonnetje.


'Straffe madam'

De burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik om OKRA Hoeilaart te danken voor de voordracht van Micheline Van Hees tot ereburger. 'Het is duidelijk dat onze Micheline Van Hees een “straffe madam” is in de sportwereld, in België en ver daarbuiten! Haar vele verdiensten op sportvlak en als Europees en wereldwijd vertegenwoordigster in verschillende raden, maken dat haar voordracht tot Ere-Burger van Hoeilaart een evident gevolg is van haar carrière', zei Vandenput nog. 'De gemeenteraad keurde unaniem haar voordracht goed … Micheline, van harte proficiat voor alles wat je tot nu toe al gedaan hebt voor jezelf en voor anderen. In naam van elke inwoner van Hoeilaart wil ik jou oprecht feliciteren, jij bent vanaf dit moment ereurger van Hoeilaart! Proficiat'.

Aan de lofbetuigingen voegen we graag een niet onbelangrijk aspekt. Dat van haar inzet voor de gemeenschap in het algemeen. Micheline is naast sportvrouw ook erg actief in meerdere verenigingen van/voor mensen met een beperking. Zo is ze percussioniste bij Muscaloco, aktief lid van Ekseeko (waarvoor ze vanmorgen bloemen toegestopt kreeg van Freddy Vande Wouwer), vrijwilligerswerk in de Berken en zoveel meer.

Met Micheline Van Hees is de druivengemeente nu vijf ereburgers rijk. Albert Michiels (1923-2008) kreeg in 2011 de titel van erebuger postuum toegekend voor de rol die hij speelde bij Jazz Hoeilaart. Als stichter en bezielier van deze wedstrijd met internationale weerklank, heeft hij Hoeilaart mee op de culturele kaart gezet.

Ridder

Ridder Marc Sleen (1922-2016), levende legende in de wereld van het stripverhaal, was in 2011 aan de beurt. Als geestelijke vader van stripheld Nero schreef hij talloze verhalen en wist hij heel wat lezers te bekoren. In 1997 werd hij bovendien door koning Albert II tot ridder benoemd.

Sinds 4 februari 2012 is ook Steven Laureys ereburger van Hoeilaart. Laureys is als professor verbonden aan de universiteit van Luik, waar hij baanbrekend onderzoek verricht naar het bewustzijn van comateuze patiënten. Zijn bevindingen worden internationaal erkend, wat hem een autoriteit op dit vlak maakt.

Op de gemeenteraad van 26 september 2022 tenslotte werd prof. dr. em. Serge Muyldermans de titel van ereburger toegekend. Serge Muyldermans, geboren en getogen Hoeilander, was 30 jaar geleden in een labo op de VUB een van de ontdekkers van de zware keten antilichamen bij kameelachtigen. Hij behaalde hiermee internationale faam met onder meer het verschijnen van een artikel in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ in 1993.


Foto's © Michel Van Mullem
250 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page