top of page
Foto van schrijverMichel Van Mullem

Verstikking door Zweedse gordel doodsoorzaak bejaarde vrouw (98) in Overijses woonzorgcentrum



OVERIJSE - Sommige kranten pakten vlak voor het weekend uit met het op zijn minst opmerkelijke bericht dat er begin dit jaar in Overijse een bewoonster van een woonzorgcentrum stikte, terwijl ze ten onrechte gefixeerd was.

Enkele maanden eerder deed zich in datzelfde woonzorgcentrum, dat langs de Brusselsesteenweg ligt, ook al een soortgelijk incident voor. Ondanks deze feiten stond het centrum tot op heden niet onder verhoogd toezicht.

Iets voor middernacht op 7 januari stelde een nachtverpleegkundige in het Orpea-woonzorgcentrum Justus Lipsius (Foto) vast dat een 98-jarige bewoonster levenloos naast haar bed lag en dat terwijl ze werd gefixeerd met een Zweedse gordel, een band rond de buik. Een arts concludeerde dat het niet om een natuurlijk overlijden ging en verwittigde de familie en de politie. Onderzoek achteraf leerde dat de vrouw zich had ‘verhangen’. Een dramatisch ongeval en dus geen zelfdoding.

'Enige tijd later werd ook de Zorginspectie en het Agentschap Zorg en Gezondheid van de feiten op de hoogte gebracht terwijl het parket van Halle-Vilvoorde gerechtelijk onderzoek voor onopzettelijke doodslag startte tegen het woonzorgcentrum . Het duurde nog drie maanden vooraleer de Zorginspectie onaangekondigd langs ging, nota bene enkele weken na een vraag om onderzoek van de Vlaamse Woonzorglijn, die een klacht had binnengekregen', aldus De Standaard.


Opleiding

'De vrouw was gefixeerd, maar maanden eerder werd beslist dat Zweedse gordels niet meer gebruikt zouden worden', klonk het verder. ‘Woonzorgcentra gebruiken zulke gordels steeds minder’, zegt hoogleraar ouderenzorg Koen Milisen (KU Leuven). ‘Ze worden geweerd, behalve voor extreme gevallen, in overleg met arts en familie, en alleen zeer tijdelijk. Ze moeten ook gebruikt worden samen met pols- en enkelbanden en bedhekken. Sommige personen die toch nog mobiel zijn, zouden anders uit bed kunnen proberen te kruipen. Blijft de band op borsthoogte zitten, dan verstikken ze zichzelf. Opleiding is daarom erg belangrijk.’

Ook op dat vlak zag het rapport tekorten. De gordel werd aangebracht door zorgkundigen, zonder dat daar een verpleegkundige bij was en dat is nochtans verplicht.

'Milisen wil geen concrete uitspraken doen over dit geval. ‘Woonzorgcentra hebben het moeilijk. Ze staan onder druk en vinden erg moeilijk nieuwe verpleegkundigen. Ook het nieuws over het veelvuldige gebruik van antipsychotica als een verdovend en dus vrijheidsbeperkend middel, kun je in dat licht zien.', liet De Standaard optekenen. 'Enkele maanden voordien, op 28 september vorig jaar, was er in hetzelfde woonzorgcentrum nog een zwaar incident. Een onrustige bewoner met waanideeën was ’s nachts van een terras gevallen, met meerdere breuken en een ernstige inwendige bloeding tot gevolg. Het wzc liet na het Agentschap Zorg en Gezondheid van het ernstige incident op de hoogte te brengen, wat verplicht is, zo stelde een inspectie in oktober vast'.


Tekorten

Het parket klasseerde het onderzoek naar het overlijden van de 98-jarige bewoonster zonder gevolg wegens ‘geen misdrijf’. Ondanks de twee incidenten (en nog een aantal andere tekorten) plaatste Zorg en Gezondheid het wzc niet onder verhoogd toezicht. ‘Er zijn fouten gebeurd, en de procedure is verkeerd toegepast, maar dat wil niet zeggen dat de voorziening structureel fout werkt’, zegt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid aan De Standaard. ‘De algemene inspecties hebben wel een aantal kleinere tekorten vastgesteld, maar dit centrum is niet de slechtste leerling uit de klas. We beoordeelden deze incidenten als toevallig, en ongerelateerd.’

Waarom duurde het vier maanden eer de inspectie langsging bij het woonzorgcentrum? ‘Dat was omdat nog maar recent, eind oktober, een inspectie was gebeurd en toen werden geen grote problemen vastgesteld’, zegt Moonens in de krant van afgelopen vrijdag.‘Anders hadden we ongetwijfeld wel een inspectieopdracht gegeven.’ Wel nam het agentschap contact op met het woonzorgcentrum om alle procedures te evalueren.


236 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page