top of page

Vereniging Jachtpaviljoen Overijse wil gelijknamig pand in oude glorie reconstrueren en nieuwe bestemming gevenOVERIJSE - Het gebouw oogt sinds jaar en dag als een ruïne. Enkele decennia geleden raakte het zo erg in verval dat het zo goed als compleet instortte. Dat voormalig jachtpaviljoen maakt echter onderdeel uit van het Kasteel Isque en stamt uit de 16e eeuw. De restanten kan je nog zien naast de kasteelvijver langs de huidige IJskelderlaan.

'Van de bak- en zandstenen constructie resteren sinds 1967 slechts enkele volledig begroeide fragmenten, niettegenstaande de bescherming van het paviljoen in 1947. Een gedeelte van de muren bleef overeind, deze bestaan uit baksteenmetselwerk met speklagen en hoekstenen van zandsteen en zijn voorzien van kruisvensters onder ontlastingsbogen van baksteen met sluit- en aanzetstenen van zandsteen', klinkt het.

'We hebben ons tot doel gesteld het jachtpaviljoen van het kasteel van Horne terug te herstellen in zijn oude glorie.', laat de Vereniging Jachtpaviljoen Overijse inmiddels weten. 'Via crowdfunding en fondsenwerving willen we het vervallen gebouw terug opbouwen en een nieuwe functie geven als ontmoetingsplaats voor burgers, toeristen, verenigingen en kinderen van de school. Jachtpaviljoen'.


Ontmoetingspunt

De vereniging gaat daartoe samenwerken met de Gemeente Overijse, de Vlaamse Overheid - dienst Erfgoed en de VLM (Vlaamse LandMaatschappij), die de opwaardering van het kasteelpark en vijver uitvoeren in het kader van het Land InrichtingsProject IJsevallei.

'Dankzij een architectuurwedstrijd uit 1933 beschikken we over vrij gedetailleerde plannen van het jachtpaviljoen, zodat we de mogelijkheid hebben het zo getrouw mogelijk te reconstrueren. Na de reconstructie moet het nieuwe gebouwtje evenwel een publiek toegankelijke functie krijgen, zodat het weer voor vele jaren een ontmoetingspunt voor Overijsenaren kan worden', luidt het.


Foto's © Michel Van Mullem202 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page