top of page

Verdwenen Celestijnenkerk krijgt (op)nieuw leven via 3D-reconstructie



LEUVEN - De digitale 3D-reconstructie van de Celestijnenkerk, ontwikkeld door M Leuven in samenwerking met het Belgische bedrijf Mindscape3D in het kader van de tentoonstelling ‘Albast’, krijgt een permanente plek in de 2Bergen-bibliotheek op Campus Arenberg (KU Leuven). Bezoekers ontdekken via de applicatie hoe de kerk er vanbinnen uitzag in de 17e eeuw.

'De meerwaarde van de digitale reconstructie is overduidelijk: een erfgoedschat die helaas verloren ging komt tot leven. Dat de applicatie een nieuwe plek krijgt in de 2Bergen-bibliotheek, op de eveneens historische Campus Arenberg, is dan ook uitstekend nieuws', vertelt Bert Cornillie (Vooruit), schepen van Cultuur en Voorzitter van de raad van bestuur van M. 'Binnen de expo ‘Albast’ zorgde de digitale reconstructie voor een mooie inhoudelijke aanvulling bij enkele topstukken uit onze eigen collectie', zegt Marjan Debaene, afdelingshoofd Oude Kunst bij M Leuven en curator van de tentoonstelling ‘Albast’. 'Maar ook buiten de context van de tentoonstelling kan de applicatie geïnteresseerden een schat aan informatie bieden.' Elke Ghesquière, hoofd van de 2Bergen-bibliotheek, vult aan: 'De 2Bergen-bibliotheek is niet alleen een studieplek en plaats voor collectieraadpleging, het is ook een ontmoetingsplek. De applicatie is een geweldige toevoeging aan ons bestaande informatieaanbod.' ​


Meesterwerk

In 1521 werd de eerste steen gelegd van het Celestijnenklooster van Heverlee, onder impuls van Maria van Hamal, weduwe van Willem II van Croÿ. Het geheel werd ontworpen door Rombout II Keldermans, op dat ogenblik de befaamdste architect van de Lage Landen. Eeuwenlang gold de Celestijnenkerk van Heverlee als een van de meest indrukwekkende religieuze gebouwen van de Lage Landen: een architecturaal meesterwerk. Het gebouw bleef echter niet gespaard van rampspoed. In 1566 raasde de beeldenstorm door Heverlee, in 1797 werd de kerk grotendeels vernield door revolutionairen, en in 1816 werd wat overbleef definitief gesloopt. Van het kerkgebouw blijft vandaag niets meer over.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Albast’ (14.10.22 t.e.m. 26.02.23) in M Leuven maakte het museum, in samenwerking met de kleine Belgische firma Mindscape3D, een digitale reconstructie van de Celestijnenkerk zoals die er in de 17e eeuw uitzag. De kerk puilde namelijk uit van het albasten beeldhouwwerk. Slechts enkele originele stukken uit de kerk zijn bewaard, waarvan M er een aantal in de collectie heeft: het albasten Sint-Annaretabel van beeldhouwer Robert Colyns de Nole, een van de topstukken van de kerk, en vier albasten kariatiden van de monumentale sacramentstoren uit de kerk, toegeschreven aan het atelier van Cornelis II Floris. Het Annaretabel en de kariatiden pronkten dan ook als sluitstuk van de tentoonstelling ‘Albast’, in dezelfde ruimte als de digitale reconstructie.


Applicatie

De meeste monumenten zijn echter, net zoals de kerk, verdwenen. De applicatie zorgt er daarom voor dat bezoekers via een touchscreen kunnen ‘rondwandelen’ in de kerk en enkele van de belangrijkste monumenten van dichtbij kunnen bekijken. Wie dat wil kan bijvoorbeeld de historische context van het grafmonument van Willem II van Croÿ ontdekken, en zien hoe het er uitzag voor het vernield werd. De reconstructie brengt zo een stuk verloren erfgoed weer tot leven, voor onbepaalde duur en helemaal gratis. ​


De applicatie is gratis te raadplegen tijdens de openingsuren van de 2Bergen-bibliotheek van KU Leuven, op Campus Arenberg, Willem de Croylaan 6, 3001 Heverlee.

tel: + 32 16 32 81 81 / email: arenberg@kuleuven.be




20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page