
OVERIJSE/MALEIZEN - In samenwerking met de Ouderraad van de parochieschool Maleizen zal de VBS Maleizen deze week rond verkeersveiligheid in de schoolomgeving een sensibiliseringsactie houden. En zo te zien hebben nogal wat kinderen hun creativiteit ingezet om een en ander vorm te geven. We vroegen aan schepen van Mobiliteit Filip Boon (DynamiekVoorOverijse) naar een stand van zaken.
De actie somt de belangrijkste wensen van de schoolgemeenschap op zoals het blijvend respecteren van de "Kiss & Ride" op de parking. Ook vraagt men om op de juiste plaatsen te parkeren en dus niet ter hoogte van het zebrapad in de Schoolstraat. Nog meer respect gewenst maar dan voor de in- en uitgangen van de nabij gelegen woningen en tot slot een klassieker: matig uw snelheid en niet enkel als er een agent staat...

Heraanleg
Betrokken Overijsese schepen van Mobiliteit Boon heeft weet van deze prangende wensen 'Het is mijn intentie als nieuwe schepen van mobiliteit om met elke school in Overijse aan tafel te gaan en te bekijken op welke manier de schoolomgeving veiliger gemaakt kan worden. Graag wil ik hier naast de directie ook de oudercomités van de scholen bij betrekken, zegt hij. 'Dit geldt voor de lagere en middelbare scholen, maar evenzeer voor de kunstscholen zoals het BKO en APKO. Zo zat ik reeds samen met de directie van APKO en die van het Kasteeltje. Wat betreft de GBS Maleizen is dit nog niet gebeurd. Hier hebben we wel al een brief gestuurd naar de nieuwe minister van Mobiliteit (Annick De Ridder, N-VA) met de expliciete vraag om de Terhulpensesteenweg op te willen nemen in de investeringsplannen voor deze legislatuur. De school is langs deze steenweg gelegen en het betreft hier een baan die door het Agentschap Wegen en Verkeer beheerd wordt. Concreet vragen we een veiligere heraanleg vooral aan de school, met inbegrip van de aanleg van een veilig afgescheiden fietspad dat loopt van de E411 tot aan het station van Terhulpen. Ook werd deze vraag neergelegd bij het kabinet van de minister. Echter denk ik dat we hier ook de ruimere omgeving moeten bekijken en niet enkel de Terhulpensesteenweg. Ik zal dan ook eerstdaags contact opnemen met de school en haar oudercomité om samen de situatie te bespreken en te bekijken welke acties en aanpassingen nodig zijn.
Veel ouders vinden de route naar school niet helemaal veilig - of zelfs ronduit onveilig. In slechts 46 van alle 285 Vlaamse gemeenten vindt minstens de helft van de inwoners de weg naar school veilig. 'Toch is de situatie rond de schoolpoorten de laatste jaren sterk verbeterd', zegt Stef Willems van verkeersinstituut Vias.



Wegcode
Belangrijk wordt de start van het nieuwe schooljaar want dan volgen er grote wijziging in elke zone 30. Het Vlaamse verkeersreglement ondergaat ingrijpende veranderingen met een update die op 1 september 2026 van kracht wordt. Vanaf die datum vervangt de nieuwe ‘Code van de openbare weg’ de huidige Wegcode. Deze nieuwe code integreert zowel het federale verkeersreglement als de regionale verkeersregels. De veranderingen brengen belangrijke aanpassingen, vooral op het gebied van snelheidsbeperkingen voor verhoogde inrichtingen en erven. Een van de grootste veranderingen is de snelheid op verhoogde inrichtingen. Volgens de nieuwe regels geldt een limiet van 30 km/u op alle verhoogde inrichtingen, ongeacht het al dan niet aanwezige verkeersbord. Momenteel geldt deze snelheidsbeperking alleen wanneer een verhoogde inrichting wordt aangeduid met een rode driehoek en een afbeelding van een zwarte verkeersdrempel. Vanaf 2026 zal deze limiet echter overal van toepassing zijn, wat zorgt voor meer uniformiteit en duidelijkheid. Ook de regels voor erven worden aangepast. Waar bestuurders momenteel 20 km/u mogen rijden, wordt dit verlaagd naar stapvoets rijden. Dit houdt in dat bestuurders zich moeten aanpassen aan een snelheid die vergelijkbaar is met die van voetgangers, zodat ze altijd tijdig kunnen stoppen voor voetgangers, spelende kinderen of andere obstakels.
Veiligheid
De Vlaamse overheid verduidelijkt: 'Stapvoets rijden vereist een alert rijgedrag, waarbij de reactietijd en -afstand tot een minimum worden beperkt. Het gaat om een snelheid die rekening houdt met de veiligheid en het comfort van voetgangers en kinderen.' De aanpassingen in het verkeersreglement zijn bedoeld om veiliger en duidelijker verkeersregels te creëren. Door de snelheidsbeperkingen aan te passen op plaatsen waar kwetsbare weggebruikers aanwezig zijn, wil de Vlaamse overheid de verkeersveiligheid verder verbeteren. 'De nieuwe richtlijnen weerspiegelen een moderne visie op mobiliteit, waarin de voetganger centraal staat. Met de aanpassingen in het verkeersreglement wordt het belangrijker dan ooit om aandachtig en defensief te rijden, vooral op plaatsen waar voetgangers en kinderen actief zijn. Of het nu gaat om verhoogde inrichtingen of erven, het nieuwe reglement vraagt om extra voorzichtigheid van bestuurders. Houd er dus rekening mee: vanaf 1 september 2026 gelden de nieuwe regels, en bestuurders moeten hun rijstijl daarop afstemmen', luidt het.
Foto's © VBS Maleizen

Schepen van Mobiliteit Filip Boon (DynamiekVoorOverijse)
Comments