top of page

Tweede Dorpsatelier Neerijse gaat locaties specifieke functies geven en bredere thema's aanpakkenHULDENBERG/ NEERIJSE - Dorpsatelier Neerijse bracht de ideeën samen die uit het eerste dorpsatelier kwamen en doen van daaruit een aantal projectvoorstellen. De initiatiefnemers horen graag waar de inwoners enthousiast van worden en welke projecten prioriteit zijn. De dorpsateliers lopen in samenwerking met Strategisch Project Walden, de werkgroep ‘toekomst van Neerijse’ en Atelier Romain.

Het tweede Dorpsatelier volgt op 14 november om 19 uur in gemeentezaal Ten Wijngaerd In Neerijse hebben een aantal enthousiastelingen samen met de dorpsraad de koppen bij elkaar gestoken om na te denken over de toekomst van het dorp. Het initiatief voor het zogenaamde dorpsatelier is gegroeid vanuit het strategische project WALDEN, de dorpsraad en de werkgroep Bolsterweide. Samen met de gemeente willen ze een traject opzetten om na te denken over het ideale Neerijse van de toekomst. 'De tijd is er rijp voor. Neerijse heeft de voorbije jaren veel nieuwe gezinnen mogen verwelkomen, de lokale school floreert en het dorp ligt te midden van het WALDEN-gebied waar Vlaanderen in wil investeren', klinkt het.


Brainstormsessies

Het atelier heeft tot doel om concrete voorstellen te ontwikkelen voor verschillende sites in het dorp, zoals de kasteelsite, Kapel Ten Pui, de kerk, de Bolsterweide, de oude bibliotheek, verzamelpunten voor wandel- en fietsroutes,… Verder is het ook de bedoeling om bepaalde functies een plek te geven, zoals: ontmoetingsplekken, feestaccommodatie, vergaderlokalen, speelpleintjes… Tenslotte zal er ook aandacht gaan naar brede thema’s als vergroening, verkeersveiligheid, parkeergelegenheid, landbouw, toerisme, betaalbaar wonen, ouderzorg en eenzaamheid. Op 25 september werd in beperkte groep al een brainstormsessie georganiseerd om in grote lijnen te bepalen over welke sites, functies en thema’s nagedacht moet worden. Op 11 oktober volgde een eerste dorpsatelier waarop alle Neerijsenaren werden uitgenodigd om samen na te denken over de toekomstige ontwikkelingen. Met die informatie gaat het Atelier Romain, het onafhankelijke studiebureau dat de hele denkoefening professioneel begeleidt, verder aan de slag. Als je van Neerijse bent en mee wil nadenken over de toekomst van je dorp, dan ben je welkom op 14 november om 19 uur in gemeentezaal Ten Wijngaerd.

'Het traject zal geslaagd zijn als we uit de denkoefening zo concreet mogelijke projectvoorstellen kunnen definiëren en ze vanuit het dorp ook prioriteren', luidt het nog. De informatie die uit het atelier ontspruit zal het uitgangspunt zijn voor de gemeente om uit te zoeken wat er wettelijk, beleidsmatig en financieel mogelijk is, en binnen welke termijn. Met dit sterk participatietraject staat de gemeente stevig in haar schoenen om geloofwaardige subsidiedossiers op te kunnen stellen en zo deelprojecten voor Neerijse te helpen financieren.


Tweede Dorpsatelier op 14 november om 19 uur in gemeentezaal Ten Wijngaerd In Neerijse.


Foto's © Michel Van Mullem31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page