top of page

Tuss-enin Ranonkel verrast met wondermooie 'De Heks van Sneeuwwitje'



TERVUREN/DUISBURG - In Pachthof Stroykens bleef afgelopen weekend nagenoeg geen enkel zitje vrij voor de nieuwste productie van Tuss-enin Ranonkel. Een heks had ons wekenlang uitdagend aangekeken vanop de fraaie affiche van 'De Heks van Sneeuwwitje', een verhaal dat het toneelgezelschap eerder schrapte ten tijde van corona en nu eindelijk op het publiek kon loslaten. En hoe?

Het verhaal met de bijzondere titel is van de hand van Mario Galicia terwijl Bart Mahieu voor de regie tekende. Mahieu al jarenlang niet weg te slaan uit de coulissen van het amateurtoneel wist zich nog maar een keer te omringen met een cast die overliep van het talent, van componist Francesco Van Meeuwen die met een achtkoppig live orkest present was en van vakbekwame licht- en decormensen. Kortom, Tusse-enin Ranonkel is de geoliede theatermachine die ons weer wist te raken met een wervelend kijkstuk dat erg vaak heel erg vermakelijk was voor een breed publiek.


Verdwijning

Over Rozerood, de jongste prinses van het koningshuis, die teruggetrokken leeft sinds de dood van haar ouders. De eenzaamheid wordt groter als ook haar grote zus Sneeuwwitje verdwijnt. Wat ze niet weet is dat hun stiefmoeder, de koningin, achter de verdwijning zit. Hun stiefmoeder heeft een heel duistere kant: op de rand van de waanzin schakelt ze iedereen uit die mooier dreigt te zijn dan zij. Klinkt als het overbekende sprookje maar buiten enkele herkenbare personages ontspint het zich als een verrassende story vol drama, suspens en humor. Je blijft op het puntje van je stoel gekluisterd om zoveel achtereenvolgende fraaie scènes, oogstrelende vormgeving, sprankelende muziek. Jawel, we zijn gul met superlatieven maar 'De Heks van Sneeuwwitje' vraagt er om, is zo'n steengoede voorstelling en zeker op dit niveau. Het behoort steevast tot het beste wat we in de voorbije jaren in de regio hebben gezien.


Huzarenstuk

Het is de verdienste van elke betrokkene al moet gezegd dat de hand van regisseur Bart Mahieu hier een cruciale rol speelde. En niet enkel corona kwam destijds roet in het eten gooien, ook de gezondheidsproblemen van de regisseur hakten in bij de voorbereidselen. Het mag dan ook een klein wonder heten dat het hele gezelschap dit huzarenstuk dan toch op poten kreeg en dan nog met deze hoogstaande kwaliteit. Het spelplezier droop van elke acteur en actrice in deze snedige voorstelling doorspekt met amusante woordspellingen en situatiehumor om duimen en vingers van af te likken. Theater met een knipoog, speels, onbevangen, raak, meeslepend,... we gaan er hier mee stoppen want het wierrookvat raakt leeg. 'De Heks van Sneeuwwitje' was amateurtoneel zoals het hoort te zijn. Toppie!


'De Heks van Sneeuwwitje' door Tuss-enin Ranonkel, gezien op zondag 17 maart 2024 in Pachthof Stroykens, Duisburg (Tervuren).

★★★★★


Foto's © Michel Van Mullem






















430 weergaven0 opmerkingen
bottom of page