top of page

Tombeekheyde decor voor lustrumtentoonstelling GALOVERIJSE/TOMBEEK - In april en mei kan je in het voormalige sanatorium van Tombeek de overzichtstentoonstelling ‘Al Gal’ bezoeken. In die tijdelijke GALerie zijn werken uit zijn ruim 60-jarige carrière te zien. Vrijdagavond greep de vernissage plaats met voormalig journalist Walter Zinzen als gastspreker.

GAL ofte Gerard Alsteens (foto) is wellicht de talentrijkste politiek tekenaar van ons land. Zijn vindingrijkheid is uniek, zijn grafisch werk ongezien, maar bovenal zijn meesterlijke humor kent geen grenzen. Het Masereelfonds Druivenstreek vond dat de uitgebreide GAL-expositie die vorige zomer in het Mechels cultuurcentrum stond best ook naar Overijse mocht uitwijken. In de druivengemeente zou het immers om een regelrechte 'thuismatch' gaan. Gerard Alsteens had destijds echter zelf voor Mechelen gekozen om er te exposeren en 'omdat het een stad van vrijdenkers en mensenrechten is'. Wellicht ook omwille van de ruime locatie die het oeuvre van GAL erg goed kon opstellen en belichten. Het initiatief werd zo'n succes dat het tot in de herfst 2021 werd verlengd.


Locatie

Bijna een jaar later ging het Masereelfonds uit de Druivenstreek op zoek naar een passende locatie in of nabij Overijse. Dat bleek algauw een hele klus want 'Al GAL' vraagt om heel wat vierkante meters. Uiteindelijk viel de keuze op een leegstaande verdieping van Tombeekheyde, het schitterende voormalig sanatorium dat compleet werd gerenoveerd en er sindsdien bij ligt als een gigantisch pronkerig cruiseschip. GAL beneemt er een lange gang alsook een handvol leegstaande doch helemaal ingerichte en bovendien fraaie kamers. Na de zee van ruimte in het Mechels Cultuurcentrum en het daartoe aaangepaste concept van de expositie werd het passen en meten in Tombeekheyde en bevolkt de verzameling fraaie karikatuurflessen op houten zuilen de centrale gang. Als dat maar goed afloopt. Bijzonder zijn de GAL-installaties in de diverse kamers. Een medium waarvoor de meester tot nu toe niet echt bekend stond. Zo werd een hometrainer omgevormd tot een vervaarlijke stier, wijst een strandstoel middenin het zwerfvuil de bezoeker op het belang van het milieu. 'Al GAL' is tegelijkertijd ook een oeuvretentoonstelling en dan straalt zo'n onderneming onmiskenbaar nostalgie uit; Koning Boudewijn, Hugo Claus, Jean-Luc Dehaene, Prince of Jacques Brel zijn enkele voorbeelden van treffende karikaturen. En GAL gaat de actualiteit niet voorbij. De expositie vestigt van bij aanvang meteen de aandacht op Oekraïne. Jonge generaties zullen her en der niet steeds begrijpen waar de kunstenaar het over heeft al kunnen zij er evenzeer met volle teugen genieten van fijnzinnige visuele humor van de bovenste plank. Een echte aanrader.


'Al GAL' in Tombeekheyde, Waversesteenweg 331 3090 Tombeek (Overijse) Open op zaterdagen en zondagen van 9 april tot en met 22 mei 2022 van 11-17 uur en op paasmaandag. Groepsbezoeken op aanvraag. Openbaar vervoer: bus 543 TEC (Herman-Debroux > Chaumont-Gistoux) - bus 504 De Lijn (Etterbeek > Tombeek)- bus 341 De Lijn (Etterbeek > Waver). Ingang precies op de taalgrens. Parkeren bovenaan de oprit bij het gebouw.


Een organisatie van Masereelfonds Druivenstreek met de steun van Standaard Boekhandel Overijse, Argenta, Davidsfonds Overijse en Beierij (Heemkundige kring Overijse). Info: druivenstreek@masereelfonds.be of 0478 369 367 (Peter Lombaert)

(Foto's Michel Van Mullem)
62 weergaven0 opmerkingen
bottom of page