top of page

Tom Lanoye komt naar HuldenbergHULDENBERG - Op zondag 5 mei om 11 uur komt Tom Lanoye zijn boek 'De draaischijf' en het belang van 8 mei toelichten in Cultuurzaal Den Elzas in Huldenberg.

In 'De draaischij' raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie. Het verhaal speelt zich af tijdens de bezetting. Soms sappig en grappig, soms verschrikkelijk en hard. Een oorlogsroman waarin de bominslagen even hard klinken als de lachsalvo’s.

Er zijn zo van die auteurs waarvan je als recensent en literatuurliefhebber vindt dat ze eigenlijk nooit echt slechte boeken schrijven. Het literaire vakmanschap van de schrijver zorgt ervoor dat elk van de publicaties steevast een zeker kwaliteitsniveau behaalt', schreef Thomas Pierrart in DW B literair tijdschrift. 'Meer dan eens is er bovendien een uitschieter die het oeuvre nog wat meer glans verleent. Wat mij betreft is Tom Lanoye zo’n auteur. De draaischijf, Lanoyes nieuwste roman die hij afgelopen voorjaar publiceerde, behoort samen met het weergaloze Sprakeloos (2009) tot het beste prozawerk dat de auteur al afleverde. Lanoyes vuistdikke roman is een indrukwekkende vertelling, die zonder meer een van de literaire hoogtepunten van dit jaar omvat. Met De draaischijf heeft Belgiës meest bekende slagerszoon zich aan een Vlaamse collaboratieroman gewaagd. Het boek past daarmee in een rijtje dat lange tijd in de eerste plaats met Gerard Walschaps Zwart en wit (1948) en Hugo Claus’ Het verdriet van België (1983) geassocieerd werd, maar dat zeker in de laatste jaren sterker gestoffeerd werd – met Jeroen Olyslaegers’ Wil (2016), Erwin Mortiers De onbevlekte (2020; als ‘vervolg’ op die andere collaboratieroman Marcel (1999)) en Stefan Hertmans’ De opgang (2020). Vooral met Olyslaegers’ boek vertoont De draaischijf heel wat overeenkomsten' (...)

Huldenberg scoort alvast ook op literair vlak. Nog niet zo lang geleden maakte Bart Moeyaert er ook zijn opwachting wat resulteerde in een erg innemend evenement. Het beloofd ook nu weer een aanrader te worden.


Foto ©arthurlosfotografie
28 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page