top of page

Toerisme Vlaams-Brabant en Grote Routepaden presenteren vernieuwde wandelgidsREGIO - Toerisme Vlaams-Brabant en Grote Routepaden hebben het traject van de Streek-GR Groene Gordel aangepast. Met de Streek-GR Groene Gordel kan de geoefende wandelaar in 8 dagen al stappend helemaal in een lus rond Brussel.

Dit verrassend groen traject van 157 km door het Pajottenland, de Zennevallei, de Brabantse Wouden en de Brabantse Kouters werd grondig gescreend en aangepast. De bijhorende gids werd volledig herschreven en voorzien van nieuwe, gedetailleerde kaarten en weetjes over elke bijzondere plek.

Grote Routepaden en Toerisme Vlaams-Brabant maken al enkele jaren samen werk van Streek-GR’s. Dit zijn lange, lusvormige wandelroutes, gemarkeerd met de karakteristieke geel-rode strepen, waarmee men in een aantal dagen een hele streek al stappend verkent. De provincie Vlaams-Brabant telt er drie: naast de Streek-GR Groene Gordel, zijn er de Streek-GR Hageland (159 km) en de Streek-GR Dijleland (131 km).

​'We zetten stevig in op de versterking van het wandelaanbod in onze provincie en profileren Vlaams-Brabant als dé wandelbestemming van Vlaanderen. Een sterk wandelproduct voor de sportieve stapper en trektochtenmaker mag bijgevolg niet in het aanbod ontbreken', zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. 'Met de Streek-GR Groene Gordel hebben we een uitstekend wandelproduct om een aantal troeven van die diverse groene regio rond Brussel, zoals de kastelen en parken, de uitgestrekte bossen, het industrieel erfgoed, de markante steden en niet te vergeten de lekkere (lambiek)bieren, te komen ontdekken.'


Dagetappes

De Streek-GR Groene Gordel is het sluitstuk van een vernieuwingsoperatie voor de lange afstandswandelroutes in Vlaams-Brabant. Met de Sint-Martinusbasiliek van Halle, de Plantentuin Meise, het AfricaMuseum in Tervuren, de vliegtuigen boven je hoofd in Steenokkerzeel, de beukenkathedralen in het Zoniënwoud, de papiermolen Herisem, het historisch centrum van Grimbergen, krijgt de wandelaar heel wat attracties voorgeschoteld. ​

​Groot voordeel aan deze Streek-GR zijn de frequente en goede verbindingen met Brussel en de omliggende steden. Dit maakt dat de volledige Streek-GR Groene Gordel dan ook perfect te stappen is in 8 dagetappes.

'Deze vernieuwingsoperatie heeft meer dan een jaar geduurd. Vrijwilligers van de Grote Routepaden hebben het traject grondig gescreend en waar nodig hertekend. De kwaliteit van de wandelroute was hierbij een belangrijk aandachtspunt. Het totale aandeel onverharde of semiverharde paden en tegelpaadjes ligt voor deze nieuwe Streek-GR op 66 %. Het definitieve traject werd opgedeeld in 8 dagetappes, met de begin- en eindpunten te bereiken met het openbaar vervoer' zegt Rik Röttger, voorzitter van Grote Routepaden.

De gids werd herwerkt met een overzichtskaart per etappe, detailkaarten per segment en een beschrijving in tegenwijzerzin, die een chronologisch beeld schets van de route qua landschap, bezienswaardigheden en wandelbeleving onderweg. De druk van de gids nam Toerisme Vlaams-Brabant voor zijn rekening.

De vrijwilligers van Grote Routepaden zorgen voor de bewegwijzering met geel-rode strepen op bomen en palen volgens het systeem van de GR's.


De Streek-GR Groene Gordel gids kost 19,5 euro en is te verkrijgen in de boekhandel, de toeristische infokantoren, bij Toerisme Vlaams-Brabant en bij de vzw Grote Routepaden.
40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page