top of page

Tijdelijke verhuis van Mariabeeld VBS Onze-Lieve-Vrouw in Jezus-Eik omwille van start nieuwbouw

OVERIJSE/JEZUS-EIK - Het Mariabeeld dat jarenlang de gevel sierde van de Vrije Basisschool Onze-Lieve-Vrouw in Jezus-Eik werd verhuisd naar de O.L.Vrouwkerk. De oude gebouwen worden gesloopt en vervangen door een splinternieuw schoolgebouw tegen september 2025. Daarom werd uitgekeken naar een nieuw onderkomen voor het beeld.

Op 1 december 2023 werd een belangrijke symbolische stap gezet, alvorens de afbraak kon starten. Het Mariabeeldje dat in een nis aan de zijgevel van de school al vele jaren over de kinderen, ouders en leerkrachten waakte, werd uit haar vertrouwd plekje genomen. Alle kinderen vanaf het derde leerjaar waren op post samen met de leerkrachten en directeur Erwin Stroobants wanneer Guido Maene, secretaris van de Kerkfabriek Jezus-Eik en bestuurslid van de Vereniging der Parochiale Werken Overijse, het Mariabeeldje uit de nis nam en langzaam op begane bodem bracht. In processie, omringd door de kinderen, het dan naar de OLV-kerk van Jezus-Eik gebracht, waar het een tijdelijk onderkomen zal krijgen tot het zijn plaats terug kan innemen in het nieuwe schoolgebouw. Na een welkomstwoord door Pastoor EH Roger Nuyts, kon in het bijzijn van het Mariabeeldje, de adventsbezinning van de kinderen beginnen.


Turnzaal

'Sinds haar oprichting einde van de negentiende eeuw, is de Vrije Basisschool altijd innig verbonden geweest met de Parochie en de geloofsgemeenschap van Jezus-Eik. Toen de Parochie op de hoogte werd gesteld van de nakende nieuwbouw van de school, heeft ze geijverd om deze ook uit te rusten met een turnzaal. Deze ontbrak immers en noopte de leerlingen om buiten de schoolmuren hun lessen lichamelijke opvoeding te krijgen.' liet Guido Maene weten. 'Door de inbreng van de gronden, die de VPW voor de Parochie beheerde, kon plaats gemaakt worden voor de turnzaal. Door een bijkomende grondenruil met de gemeente, kon ook de financiering van de turnzaal veilig gesteld worden. Achter deze kleine ceremonie, gaat dus een veel groter verhaal schuil, waarbij de historische band tussen school en Parochie naar de toekomst toe nog versterkt wordt.' 'We zijn de Parochie Jezus-Eik en de Vereniging der Parochiale werken Overijse zeer dankbaar om onze school het duwtje in de rug te hebben gegeven zodat we het schooljaar 2025 zullen kunnen starten in optimale omstandigheden. En het Mariabeeldje zal dan terug zeer welkom zijn in ons midden!', zei directeur Erwin Stroobants nog.


(Ingezonden foto's)
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page