top of page

Tienerschool Vonk! maakt flitsende start in het gemeenschapscentrumHOEILAART - Tussen alle kommer en kwel bij de start van het schooljaar in Vlaanderen was er toch een lichtpuntje in onze regio: Vonk! in Hoeilaart. Het is de gloednieuwe tienerschool die voorlopig in het plaatselijke gemeenschapscentrum onderdak kreeg omdat het eigen gebouw aan de J.B. Charlierlaan vooralsnog in de steigers staat.

Leerlingen en leerkrachten lieten dat niet aan hun hart komen. Integendeel, een ingetogen doch enthousiaste start werd deze ochtend genomen met vooral veel positiviteit. Zo'n 75 leerlingen wandelden tegen 8u30 richting GC Sohie waar het schoolteam hen opwachtte met spandoeken, ballonnen, naamstickers maar vooral met hun breedste glimlach. Na vele maanden van voorbereiding was het zover: Hoeilaart zou met zijn gloednieuwe middelbare school uitpakken. Het merendeel van de tieners kwam uit Hoeilaart zelf, al werden ook scholieren uit Overijse, Terhulpen of Rixensart gemeld. Meteen viel de gemoedelijkheid op, een echt welkom en vooral het ongeduldig lerarenteam dat gonsde van de startdrang. At laste toch nog eens een positieve en tastbare noot over het lesgeven, het onderwijs, het lerarenschap. De tieners zelf stonden er wat vreemd bij te kijken wat op zijn minst begrijpelijk is als je in een compleet nieuwe richting stapt, voor een aantal volwassenen staat die je eerder nooit zag en die je nadrukkelijk welkom heten voor iets dat je toch eerst nader wil onderzoeken. Doch, toen we enkele klasgroepen volgden, brak het ijs ontzettend snel door de ongecompliceerde en weinig schoolse aanpak. De ene groep zocht de cafétaria op, de ander de schaduw onder een boom in de tuin van Sohie.
Vaste stek

Vergaderlokalen Sloesveld en 't Roth en muziekatelier Lindeke werden exclusief ter beschikking gesteld van de middelbare school, ook 's avonds en in het weekend. Enkel het lokaal Bakenbos (voor- en namiddag) en de cafetaria (voormiddag) kunnen gedeeltelijk gebruikt worden door de verenigingen.Tienerschool VONK! krijgt straks haar vaste stek in het voormalige POM-gebouw in de J.B. Charlierlaan. De gemeente stelt dat gebouw via een erfpachtovereenkomst ter beschikking van de GO!-scholengroep SCOOP, die het verbouwt en ‘schoolrijp’ maakt. Na de kerstvakantie verhuizen ze definitief naar de J.B. Charlierlaan. 'De meeste kinderen wonen in Hoeilaart en zullen te voet of met de fiets naar school komen. Voor hen komt er een fietsparking in de tuin van het GC Felix Sohie', luidt het. 'Op 1 september 2023 zullen de leerlingen die dit schooljaar begonnen, doorschuiven naar het tweede middelbaar en zal Vonk! opnieuw 75 leerlingen in het eerste middelbaar verwelkomen'.


Leerhuizen

In de school neemt het 'Het leerhuis' een centrale plaats in. Het is een grote ruimte verdeeld in compartimenten, wat de leersfeer bevordert. ’s Ochtends starten we hier de dag in kleine groepen. We overlopen de planning. Daarna verdelen de leerlingen zich over de verschillende locaties in functie van die planning', klinkt het. 'GO! tienerschool VONK! creëert omstandigheden waarin leerlingen openbloeien, waarin ze zich optimaal inzetten en zich inlaten met hun innerlijke wereld en met de wereld rondom. Ze worden aangemoedigd om vragen te stellen, om naar alternatieve en ongewone antwoorden te zoeken en om creatieve, verbeeldende vermogens te gebruiken'.

Vonk! beschikt verder over een huis voor wetenschap, techniek en kunst waar leerlingen nieuwe werelden ontdekken. 'Naast de verplichte vakken voor iedereen is het mogelijk om individuele interesses te volgen en sterke punten te ontwikkelen. Ten slotte zorgt dit vaste team van leraren voor een warme sfeer van rust en veiligheid door de dagelijkse begeleiding van een 15–tal leerlingen (stamgroep)', aldus nog de initiatiefnemers.
Zoektocht

'De leerlingen woorden voorbereid op een belangrijke stap in hun schoolloopbaan: het kiezen van een studierichting in het secundair onderwijs. Ben ik goed in wiskunde? Hou ik van het spreken van vreemde talen? Wil ik graag meer weten over de wondere wereld van de wetenschap? Of ben ik eerder gericht op het bestuderen van mensen, van de maatschappij en van de wereld? Vonk! begeleidt de jongeren in deze zoektocht. Samen met de ouders leren jongeren een gepaste keuze maken. In de buurt van Hoeilaart ligt het atheneum van Tervuren dat voldoende richtingen aanbiedt om jongeren met succes verder te laten studeren. We werken met hen samen binnen dezelfde visie: jongeren zelfstandig de wereld laten ontdekken en hen voorbereiden op een succesvolle toekomst', luidt het bij Vonk!

(Foto's Michel Van Mullem)70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page