top of page

Theater BisArt in de mallemolen van het levenHULDENBERG - Theater BisArt heeft er een reeks voorstellingen van 'Reuzenrad' van de hand van Janyce Lapore opzitten. Vier actrices onder leiding van regisseur Jan Vanderstraeten namen ons een dik uur mee naar de reunie van evenveel nichten. Op het menu een picknick in een park nabij een kermis (cfr. de titel van het stuk). Voor wie op zoek was naar een pretentieloos en knus avondje theater zat bij Cultuurzaal Den Elzas in Huldenberg aan het juiste adres.

De reünie werd in het leven geroepen omdat Lisa, rol van Dimitra Koutouzos, diezelfde dag vrijgelaten werd uit een psychiatrisch ziekenhuis. Haar thuiskomst werd gevierd met een geïmproviseerde feestdis. Al werd het een beetje lachen en huilen tegelijkertijd want al gauw leek de bijeenkomst ook op een vat vol kommer en kwel. De vriendinnen vertelden elkaar immers in het lang en in het breed hoe het met hen verging. En bij de meesten onder hen zat het niet echt snor. De vrouwen kregen met mondejesmaat van elkaar te horen hoe bar het er soms aan toe kan gaan in het leven. Een al even prangende opdracht bestond er in Lisa op te vangen na haar tijd in de psychiatrie. Hoe doe je zoiets op de meest passende wijze. Monique (rol van Chris Dausy), de ietwat extravagante kapster, en haar zus Carla (rol van Sofie Sterckx) bespraken het uitvoerig terwijl ze de tafel dekten. Het feit dat de eerste vrijgevochten in het leven stond en de tweede eerder van conservatieve huize, zorgde voor intrigerende discussiestof. Al even kleurrijk werd de komst van Vero (rol van Silke Bundervoet). Zij had immers meer oog voor de meegebrachte drank dan voor haar illustere nichten.


Beeldend

'Reuzenrad' was bij wijlen minutenlang puur beeldend theater. Van de bovenste plank dan nog wel. Met enkele simpele ingrepen bouwden de actrices de picknicktafel om tot een echte reuzenradgondel met sfeerlichtjes en al. Een waar lust voor het oog en erg geloofwaardig. Op de achtergrond draaide een enorm reuzenrad onophoudelijk rondjes en langs de kant zat een orgelvrouw met het allerschatigste draaiorgel. Meer was er niet en dat werkte ontegensprekelijk de sterkte van het verhaal in de hand. Zo goed als alles speelde zich af om en rond de tafel. Deze gewilde beperking bezorgde 'Reuzenrad' erg geconcentreerd theater op enkele vierkante meter. De dames waren bovendien aan elkaar gewaagd. Niemand trok de voorstelling naar zich toe of was prominenter aanwezig dan de anderen. Dat bezorgde 'Reuzenrad' de juiste balans en alle toeschouwers meer dan zomaar een gezellig avondje toneel. Theater BisArt weet van wanten. Van spelgenot tot puur amusement met af en toe een beklijvende dramatische wending. Dat zorgt er voor dat wij zo'n grote theaterfans blijven.


'Reuzenrad' door Theater BisArt, gezien op donderdag 1 december 2022 in Cultuurzaal Den Elzas in Huldenberg

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem
209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page