top of page

The Great Belgian Songbook absoluut hoogtepunt op 10 jaar GC Felix SohieHOEILAART - Elk feest of festival eindigt met vuurwerk. Bij 10 jaar Sohie zat dat middenin het evenement en werd er gekozen voor muzikaal vuurwerk. Trompettist Jo Hermans zijn band The Great Belgian Songbook is een collectief van rasmuzikanten die ook buiten het podium beste maatjes lijken. Terwijl het lustrumfeest eerder koos voor erg herkenbare inhoud, brak hier iets magisch los dat zo goed als zeker zal blijven nazinderen.

De Hoeilanders hadden er jammer genoeg weinig oren naar want de theaterzaal vulde zich maar voor de helft. Hermans en zijn kompanen lieten dat niet aan hun hart komen en maakten er zelfs een knusse kampvuuravond -inclusief muziekquiz- van , maar dan een met allures. Tijdens deze 'The Autumn Sessions' werd geen woord gezongen want alles puur instrumentaal terwijl het publiek mocht raden welke nummers er aan hun oren voorbijtrokken. Geen vanzelfsprekende opdracht want Hermans & Co hadden een reeks muzikale parels van overleden belpop-iconen zo naar hun hand gezet dat het even kon duren voor je ze herkende.


Climax

Van bijna alle songs had je echter genoeg met enkele noten om ze uiteindelijk te herinneren. Kris De Bruyne, Gabriël Rios, Gorki, Louis Neefs, Bobbejaan Schoepen, Jacques Brel, Adamo,... een waaier aan oeverloos talent passeerde de revue. 'Martine', 'Zie ik de lichtjes van de Schelde', 'Mia', 'La Chanson des Vieux Amants',.... Jo Hermans wist ze zo op te dienen dat je wegdroomde in je zetel. Groot muzikaal vertelt en met een sterke inleving.

Het geheel kronkelde zich naar een climax die er kwam toen tijdens het tweede bisnummer niemand minder dan Daan tussen de muzikanten verscheen. Hij ging wat meespelen op een klavier haalde zijn smartphone boven om het gebeuren te filmen en dat alles nadat hij eerst zijn muzikale vrienden uitvoerig had geknuffeld alsof er geen publiek zat.

Zij die er wel waren knuffelen nu de herinnering aan een wondermooi en uitzonderlijk concert. Een lustrum waardig. (Foto's copyright Michel Van Mullem)

27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page