HOEILAART - Vandaag raakte bekend dat Test Aankoop afgelopen zomer dertien festivals tegen het licht hield met het oog op het al dan niet toepassen van de consumentenwetgeving. Het gaat dan om het ticketsysteem, betaalpasjes en allerhande 'onnodige' toeslagen.
Zo'n tien festivals blijken daarbij over de schreef te gaan. Het gaat om de grootste spelers op de markt. Kleine(re) broer (of zus) Nerorock liet op een dag ook alle betalingen stroomlijnen. Wij dus even een en ander navragen bij cultuurschepen Pieter Muyldermans en festivalvoorzitter Koen Van Raemdonck. Hun reactie was helder: 'Alle regels en voorwaarden staan, transparant zoals het hoort, op de website: https://druivenfestival.be/Betaalkaart/ 'luidt het.
Rock Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop, Graspop, Les Ardentes, Couleur Café, Paradise City, Ronquières, Lokerse Feesten en Dour een klacht bij de Economische Inspectie verwachten. Voornamelijk de cashloze betaalsystemen met polsbandjes of elektronische kaarten zorgden voor onregelmatigheden, kaarte Test Aankoop aan. 'Polsbandjes worden beschouwd als betaalmiddel, en moeten dus ook voldoen aan die regels. Er mag bijvoorbeeld geen minimumbedrag zijn om op te laden, en het resterende saldo moet worden terugbetaald.', lazen we in De Standaard.
Bij zo'n vijf festivals waren hun systeem niet waterdicht.
Buitensporig
'Les Ardentes rekende niet alleen 1,25 euro aan om het bandje te activeren, het festival vroeg ook nog 3,75 euro aan wie zijn overgebleven saldo wilde recupereren. Bij Tomorrowland, Graspop, Rock Werchter en Dour bedroegen die servicekosten tussen de 3,5 en 3,6 euro. Strikt genomen laat de Economische Inspectie servicekosten “ter waarde van maximaal één consumptie op het festival” toe, maar Test Aankoop noemt de bedragen alsnog “buitensporig”', aldus Test Aakoop in De Standaard.
“Ter vergelijking: bij Ronquières is die terugbetaling gratis, bij Paradise City kost het slechts 0,25 euro”, verduidelijkt woordvoerster Laura Clays. Test Aankoop concludeert dan ook dat de cashloze systemen “een soort businessmodel zijn geworden waarmee extra winst wordt gemaakt op de kap van de festivalganger die verplicht wordt het systeem te gebruiken”.
Bij andere festivals dan Nerorock waar je toegang moet betalen ontstonden dan ook nog annulatiekosten van tickets en werd extra geld verdient bij de doorverkoop. Zo zou Pukkelpop een eigen ontwikkeld doorverkoopplatform hebben, maar rekende 16 euro servicekosten aan voor wie daar gebruik van wilde maken. Volgens Test Aankoop mag “het omruilen of doorverkopen van tickets nooit een lucratieve markt worden voor organisatoren”.
Terugbetaling
Bij dit alles liet Test Aankoop weten dat twee festivals geen terugbetaling van bonnetjes toepasten (Pukkelpop en Couleur Café, die beiden nog met een papieren systeem werken). Acht festivals weigeren cash, “ofwel bij de ticketverkoop, de bonnetjesverkoop, bij het parkeren of op de camping”. Dat is nochtans sinds maart vorig jaar verplicht.
“Ze kregen de kans om zich in lijn te zetten. Sommigen reageerden positief: Brosella en Francofolies lieten weten dat er, ondanks wat in de algemene voorwaarden stond, toch cashgeld aanvaard zou worden. Anderen reageerden zelfs niet.” Test Aankoop roept de autoriteiten nu op om de evenementen vaker te controleren, en vraagt de organisatoren het volgend jaar beter te doen.
Pieter Muyldermans: 'Er wordt nu al drie jaar gekozen om met een eengemaakt systeem te werken voor de bezoekers van het Druivenfestival. Dat gebeurde in samenspraak met de verschillende organiserende verenigingen. Voordien had elke vereniging haar eigen systeem met bonnetjes of jetons. Die moesten vaak cash betaald worden. Slechts enkele verenigingen hadden een bankcontact terminal of Payconiqcode. Op het einde van het festival had je dan vaak allerlei bonnetjes en jetons over, die niet terugbetaald werden. We stapten dus over naar een betaalkaart die bij elke vereniging kan gebruikt worden en waar je achteraf kosteloos je geld kan terugvragen. Er werd bewust niet gekozen om dezelfde kaart, jaar na jaar te hergebruiken, want dan is terugbetaling na het festival niet mogelijk'.
Toiletgebruik
'Er is een éénmalige kost van €2 die wordt afgehouden wanneer de kaart voor het eerst wordt opgeladen. Dit geld wordt voornamelijk gebruikt om de kosten van de toiletten te dekken. Nog een voordeel tegenover enkele jaren geleden, wanneer je voor ieder toiletgebruik moest betalen. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden om de kaart op te laden. Dat kan via de webapp van het kaartsysteem, waarmee je vaste bedragen op de kaart kan laden via de betaalapp op je smartphone. Daarnaast kon je bij elke vereniging aan de kassa terecht om via bankkaart of met cash een bedrag naar keuze op te laden. Momenteel loopt de refundperiode (tot en met 13 oktober), waarbinnen je het resterend bedrag gratis kan terugvragen. Geld dat niet teruggevraagd wordt, zal gebruikt worden om kosten te dekken die anders door de verenigingen betaald moeten worden, zoals bijvoorbeeld de security'.
Eventparty
'Geen enkel systeem is perfect en er wordt nog jaarlijks gesleuteld om de werking te verbeteren', aldus nog Muyldermans. 'We werken nu al drie jaar samen hiervoor met Eventpay. Zij hebben dit systeem ontwikkeld omdat ze zelf, als organisator van evenementen, geen systeem op de markt vonden naar hun wensen. Omdat er vaak een verdienmodel achter die kaarten of transacties zit. Dat is hier niet het geval. Als organisatie betalen wij een vast bedrag voor de kaarten en de diensten aan Eventpay. Zij, noch de gemeente verdienen iets op het gebruik van de kaarten'. Alle regels en voorwaarden staan, transparant zoals het hoort, op de website: https://druivenfestival.be/Betaalkaart/ '.
Koen Van Raemdock: 'Ik las ook zonet het artikel, nog voor je ons contacteerde. Ik was net trots op het feit dat wij (Nerorock) en bij uitbreiding het hele Druivenfestival - in tegenstelling tot blijkbaar enkele grote festivals - het wel correct aanpakken. Dat geldt trouwens niet enkel voor het betaalsysteem. Ook wat betreft de herbruikbare bekers kunnen de "professionele" festivals nog iets leren van Hoeilaart. Er zijn er die liever schadevergoedingen betalen dan Europese wetgeving volgen... https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/07/17/tomorrowland-zonder-herbruikbare-bekers-voorbeschouwing-2024/ '.
Foto's © Michel Van Mullem
Comments