top of page

Tentoonstelling 'Leve het stemrecht voor iedereen!' in GC Felix SohieHOEILAART - Democratie is niet vanzelfsprekend. Ook in de België niet. Het politieke stemrecht zoals we dat vandaag kennen, kwam er maar dankzij de volgehouden strijd van duizenden mannen en vrouwen gedurende tientallen jaren. Sommigen betaalden dat met hun leven, raakten gewond of werden ervoor opgesloten in de gevangenis.

Over dat stemrecht kom je tot 15 mei een hoop te weten in GC Felix Sohie. Wie weet er nog dat er eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw op minder dan tien jaar tijd liefst 24 mensen die op straat kwamen om stemrecht te eisen dat met hun leven betaalden? Veel van die doden vielen in Wallonië, maar een haast even grote groep liet het leven in Vlaanderen: 5 doden in Borgerhout, 6 doden in Leuven. Zij streden voor het stemrecht dat wij vandaag genieten en verdienen een blijvende plaats in de eregalerij van onze democratie.

Deze expo biedt op 28 panelen een overzicht van de verschillende strijdmomenten en verwezenlijkingen, van het cijnskiesrecht (1831) over het algemeen meervoudig mannenstemrecht (1893) en het algemeen enkelvoudig mannenstemrecht (1919) tot het vrouwenstemrecht (1948) en het stemrecht vandaag. Rijkelijk voorzien van illustraties uit verschillende archieven.


Audiiogids

Bij de expo hoort ook een audiogids die via QR-codes kan beluisterd worden (met eigen smartphone en oortjes). Bezoekers krijgen een gratis krantje mee en kunnen de catalogus van de expo aanschaffen voor slecht 15 euro. De catalogus bevat de uitgebreidere teksten en nog meer illustratiemateriaal. Een interview met historici Gita Deneckere (Universiteit Gent) en Luc Peiren (Amsab-ISG) gaat dieper in op de strijd voor stemrecht.


De expo is een realisatie van de sociale-culturele vereniging Linx+ i.s.m. Amsab-ISG. Linx+ 5 voor 12 is de lokale organisator.


Nog te bezoeken in GC Felix Sohie, Gemeenteplein, Hoeilaart tot en met 15 mei, elke dag vanaf 9 uur

Foto's © Michel Van Mullem


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page