top of page

't Veldeke: tien nieuwe betaalbare en energiezuinige huurwoningen in HuldenbergHULDENBERG / SINT-AGATHA-RODE - Woonmaatschappij Elk Zijn Huis en Vlabinvest realiseerden het nieuwbouwproject ’t Veldeke in Sint-Agatha-Rode (Huldenberg). Het project omvat 10 betaalbare energiezuinige huurwoningen voor gezinnen met lage tot gemiddelde inkomens uit Huldenberg.


Begin deze maand werd het woonproject 't Veldeke in Huldenberg officieel ingehuldigd door de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Huldenberg en woonmaatschappij Elk Zijn Huis. Het woonproject ligt in een natuurrijke omgeving, vlak naast de school GBS Spring, in 't Veldeke in Sint-Agatha-Rode. Achteraan de site bevindt er zich een bos dat doorloopt langs de achterkant van de school en de velden. Het bevat 2 bovengrondse bouwlagen met in totaal 8 sociale huurappartementen en 2 Vlabinvest-huurappartementen. ​Het gaat om woningen met één tot vier slaapkamers. Naast een privé tuin of terras wordt er achter het gebouw een openbare speelzone aangelegd voor alle bewoners. Op 150 meter van de site is er een bushalte.
Geothermie

'De gemeente droeg bij aan het project door op onze eigen gronden boringen toe te laten die nodig zijn voor het gebruik van geothermie', ​ zegt Danny Vangoidtsenhoven (Open VLD), burgemeester van Huldenberg. ​Geothermische warmte is een duurzame warmtebron die ervoor zorgt dat de energiekost voor verwarming en koeling van de appartementen heel laag gehouden wordt. ​'De geothermie zorgt voor een zeer lage energiefactuur voor de huurder. Zeker in combinatie met de zonnepanelen. Dat is zeer belangrijk voor onze huurders. Niet enkel via de huurprijs, maar ook via innovatieve technieken zorgen we voor een fikse besparing', zegt Mark Van Roy, voorzitter van Elk Zijn Huis. ​

​'Wel moeten we vaststellen dat dergelijke technieken niet goedkoop zijn. De besparing is voor de huurder, de kostprijs voor de woonmaatschappij. Daar is een betere spreiding nodig. Door een deel van de besparing voor de huurder door te rekenen in de huur zouden we op meer plaatsen dergelijke oplossingen kunnen aanrijken', aldus Björn Mallants, algemeen directeur van Elk Zijn Huis, nog.


Betaalbaar

De 10 appartementen worden verhuurd met een korting op de markthuurwaarde. De huurprijzen zijn vastgelegd op 579 en 680 euro voor de Vlabinvest-appartementen. Voor de sociale huurappartementen wordt de korting berekend op basis van het inkomen, de waarde en het aantal personen ten laste. Hierdoor blijven ze betaalbaar voor gezinnen met een laag tot gemiddeld inkomen. 'Want betaalbaar wonen is een uitdaging voor vele gezinnen, zeker in gemeenten dicht bij Brussel', zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen en voorzitter van Vlabinvest. 'Via de voorrangsregeling van Vlabinvest krijgen kandidaten die geboren en getogen zijn in Huldenberg of omstreken een streepje voor en kunnen ze blijven wonen in hun eigen streek'.

Meer info: www.vlabinvest.be of www.elkzijnhuis.be
199 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page