top of page

Start van het nieuwe toeristische tafeldruifseizoen bij Dekerk in DuisburgDUISBURG - Afgelopen donderdag togen serristen, bewindslieden, perslui, ... richting Roelandsheide in Duisburg naar het serrebedrijf van Michel Dekerk waar deze keer de zogenaamde eerste druivenknip plaatsvond. 'Druiventro(t)s' heet deze aftrap die ondermeer ook richtingwijzer wil zijn voor alle druivenfeesten in de regio.

En dat niet alleen. Er zijn ook wandelingen, fietstochten, proeverijen, je noemt het maar. En dat alles om eensgezind af te kondigen dat de overheerlijke tafeldruiven weer in 't land zijn. We zullen het dus geweten hebben. En uiteraard ontbreken dan de druivenambassadeurs -thans nog even de innemende Phaedra en Shauni- niet plus telkens een bekende Vlaming uit de regio om de knip nog meer luister bij te zetten. Toerisme Vlaams-Brabant en de gemeenten Tervuren, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Bertem lanceren met Druiventro(t)s dan ook een nationale toeristische campagne voor de promotie van de tafeldruiven. Gedeputeerde Gunther Coppens, Marc Charlier, burgemeester van Tervuren, en Sofie Lombaerts, schepen van toerisme voerden het woord waarna in bijzijn van de jonge en sympathieke televisiekok Loic Van Impe de allereerste tros symbolisch werd losgeknipt.


Primeurs

'De eerste knip, het klinkt een beetje nostalgisch, alleszins in mijn oren als serristenzoon', zei de Tervuurse gastburgemeester Marc Charlier. 'Jammer genoeg ben ik niet begenadigd met de kennis en kunde van Michel (Dekerk, nvdr.), ook serristenzoon en serrist die de stiel leerde van zijn ouders Frans en Denise hier op dit bedrijf, en hier op dezen traveau het goede werk met veel passie en succes verder zet. Ik herinner mij zelf thuis nog goed de momenten van die eerste knip, of het nu perziken waren of druiven maakt niet uit, maar die eerste kistjes die verkocht werden, dat was altijd een bijzonder moment, want de prijs die geboden werd voor deze primeurs was dikwijls al een indicatie voor de rest van het seizoen. Een goede prijs van de groothandelaar of marchand of van de veiling of crieé, ook al is het maar voor een paar kistjes, gaf goede moed voor de rest van het oogstseizoen en goed begonnen is half gewonnen'.


Tervuurse gastburgemeester Marc Charlier.


Buitengewoon

'Het lijkt misschien niet zo bijzonder om hier vandaag in het midden van de zomer rijpe druiven te kunnen knippen of snaa, want knippen of graineren dat is natuurlijk wat anders, maar toch is dit buitengewoon, omdat Michel hiervoor zijn serre voorafgaand zes maanden moet verwarmen of stoken om deze grote zoetgevleesde tafeldruiven te telen', ging Charlier verder. 'Het zijn dus wel degelijk sterrendruiven die hier ambachtelijk geteeld worden en waarop deze streek al generaties lang fier is'.


Energieprijzen

'Toen ik een goede maand terug Michel vroeg of hij een antwoord had op de forse stijging van de energieprijzen, was het antwoord dat hij voor dit jaar gelukkig nog kon rekenen op de vaste prijzen uit zijn meerjarig energiecontract, maar dat de oplossing van dit probleem voor de komende jaren geen evidentie zal zijn. De druiven zullen nog steeds lekker zijn, maar de eerste knip zal mogelijks verschuiven naar eind augustus of september', klonk het verder nog.


Serrist Michel Dekerk.


Schifting

'Het is zeker niet de eerste keer dat serristen met een energiecrisis geconfronteerd worden, en elke crisis zorgt voor een schifting waarna er spijtig genoeg minder serristen overblijven. Ondertussen is het aantal serristen danig geslonken dat er eigenlijk niet veel meer geschift kan of mag worden. Que sera sera, wat zal zijn zal zijn, het zullen enkel diegenen zijn die zich het best weten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden die overblijven. The survival of the fittest om het met Darwin’s woorden te zeggen. Maar ook deze overlevers redden het niet als we hen niet blijven steunen, en hun sterrendruiven niet blijven promoten en kopen. We zijn blij hier vandaag bij een overlever te staan, en als een programma als "serrist zoekt vrouw", kan helpen om de continuïteit van het druiventelen te verzekeren , dan wil ik daar als burgemeester graag mijn volle steun aan geven. Michel, dank om ons hier vandaag de kans te geven om de traditie van de eerste druivenknip te kunnen meemaken en proficiat met de prachtig resultaat van je harde werk, deze lekkere tafeldruiven'.
Loïc Van Impe (Foto's Michel Van Mullem)


Vanaf 5 augustus kan je volop de nieuwe druivenoogst vieren. Dat kan achtereenvolgens in Duisburg (5 - 15 oogst '22), Overijse (19 - 24 augustus 2022), Hoeilaart (16 - 19 september 2022) en Huldenberg (1e weekend oktober 2022). Pitnieuws trekt met je mee.


127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page