top of page

Start proefopstelling schoolomgeving De Lanetuin in Tombeek



OVERIJSE/TOMBEEK - Morgen, woensdag 28 februari, gaat een proefopstelling in de omgeving rond basisschool De Lanetuin in Tombeek van start. De voorgestelde aanpak wil de verkeersdrukte verminderen en tegelijk een veiligere en aangenamere schoolomgeving creëren.

De projectzone gaat vanaf de Lanestraat 38 tot het kruispunt met de Waaienbergstraat en Hogeweg. Deze zone werd in 4 kleinere zones ingedeeld met elk zijn eigen aanpak. Zo worden zone 1 en 2 als schoolstraat ingericht bij het begin en einde van de schooldag. In deze autoluwe zones wordt het autoverkeer sterk ingeperkt, en zorgen wegversmallingen en groene vakken voor verminderde snelheid. Op www.overijse.be/lanetuin vind je meer details over wat er per zone gepland wordt.


Workshops

In de aanloop naar deze proefopstelling hield de gemeente een aantal workshops om de verkeersveiligheid in en rond de school te verbeteren, gelinkt aan het mobiliteitsplan Tombeek-Terlanen. Dit gebeurde in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de school en het gemeentebestuur.

De proefopstelling zal tot eind juni 2024 worden getest. Tijdens deze periode zal men de maatregelen evalueren en bevragen. Op basis van de resultaten van deze bevraging en onafhankelijke metingen wordt na deze zes maanden bekeken of de voorgestelde aanpak behouden blijft of aangepast moet worden.+


Toegang

Bij het begin en het einde van de schooldag wordt de straat vanaf Lanestraat 38 tot het kruispunt met de Waaienbergstraat en de Hogeweg een schoolstraat.  Enkel de bewoners, het openbaar vervoer en de hulpdiensten hebben dan toegang!

Er werd ook een parking aangelegd in de Waaienbergstraat met als doelstelling de toegang vanaf de Waversesteenweg tot deze straat de voornaamste toegang te maken voor het op- en afhalen van kinderen.

'De vraag kan gesteld worden of dit werkelijk getest werd want de zichtbaarheid bij het verlaten van de Waaienbergstraat langs de Waversesteenweg op aankomende fietsers die bergaf rijden, is beperkt', merkte de Tombeekse dorpsraad op. 'Ook hier zouden gele paaltjes als baken tussen de rijweg en het fietspad niet misstaan en een (hopelijk) remmend effect hebben op het doorgaande verkeer. Voor de autobestuurders : wees uiterst voorzichtig. Voor de fietsers: wees op je hoede bij het begin en einde van de schooldag want daar zullen tientallen wagens in en uit rijden.

Ook het kruispunt Lanestraat / Waversesteenweg, aan frituur Victor en Gerry, blijft een gevaarlijk punt op deze gewestweg. Daar vond vorige week opnieuw een zwaar ongeval plaats met een bus en 2 personenwagens.



Door de heraanleg van dit kruispunt moeten de bussen die vanuit de Lanestraat richting Waver rijden, over de tegenovergestelde rijstrook rijden. Dit was ook de grondoorzaak van het ongeval.

Niettegenstaande dat dit een bebouwde kom is, is de toegelaten snelheid er nog altijd 70 km per uur en in realiteit veel hoger! Hoeveel ongevallen en doden moeten daar nog vallen vooraleer er een grondige analyse met kennis van de dagelijkse routine gebeurt?...'.


Heb je suggesties, opmerkingen of vragen, dan kan je steeds terecht op dorpsraadtombeek@gmail.com


Foto's © Dorpsraad Tombeek



57 weergaven0 opmerkingen
bottom of page