top of page

Restauratiestudie beeld Afrikaanse olifant gestartTERVUREN - Zonet startte de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de Federale Staat, met de restauratiestudie van het ‘beeld van een Afrikaanse olifant’ tegenover het AfricaMuseum in Tervuren. De restauratie van het standbeeld is voorzien vanaf midden 2023.

'Het beeldhouwwerk uit gewapend beton werd vervaardigd door Albéric Collin (1886-1962) voor de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel', klinkt het. 'In 1938 werd het overgebracht naar het museum in Tervuren en op een ijzerzandstenen sokkel geplaatst. De restauratiestudie houdt een kunsthistorisch onderzoek in met daarenboven een analyse van de beschadigingen, een onderzoek naar de metaalstructuur, de verankeringen, de afwerklaag en het voegwerk, enzovoort'.


Aanbestedingsdossier

Het beeld wordt vanaf midden augustus 2022 in de steigers geplaatst en afgezet door een werfomheining. De studie zal ongeveer 4 maanden duren en moet leiden tot een concreet voorstel van aanpak voor de restauratie. Op basis hiervan wordt dan een aanbestedingsdossier opgemaakt voor de restauratiewerken zelf, die midden 2023 zouden aanvangen. Omdat het beeld beschermd is als monument, gebeuren zowel de studie als de restauratie in nauw overleg met het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

De studie zal worden uitgevoerd door Lapis Arte en ongeveer vier maanden in beslag nemen. De kostprijs bedraagt netto 17.000 euro. De eigenlijke restauratie start midden 2023. Opdrachtgever is de Regie der Gebouwen.


16 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page