top of page

Provincie Vlaams-Brabant kiest voor een Nationaal Park Brabantse WoudenVLAAMS-BRABANT - De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde op 2 mei de samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een Nationaal Park Brabantse Wouden goed. Die goedkeuring is de belangrijkste formele stap die nodig is om een sterke kandidatuur in te dienen en mee te dingen naar de eretitel van ‘Nationaal Park’.

Naast de formele goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst wordt binnenkort ook een masterplan voor advies voorgelegd aan de deputatie. In dat plan wordt de toekomstvisie voor het Nationaal Park geschetst. Daarin wordt luidop gedroomd over projecten die bijdragen aan uiteenlopende aspecten als betere waterkwaliteit en waterberging, aan verbindende landschappen en lokale voedselproductie, aan een gezonde, groene leefomgeving en verbeterde erfgoedzorg.

​De kandidatuur voor het Nationaal Park moet uiterlijk 31 mei ingediend worden.

'De Brabantse Wouden hebben internationale allure en goede aanknopingspunten voor de unieke kwaliteiten van het gebied. Het gebied omvat bijvoorbeeld ​de grootste oppervlakte aan eeuwenoud bos in Vlaanderen met het daaraan gekoppelde rijke planten- en dierenleven. ​ Er is ook een zeer hoge concentratie holle wegen en een uitzonderlijk hoog aantal monumentale bomen", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.


Kandidaatsdossier

Ondertussen keurden ook al 7 gemeenten de samenwerkingsovereenkomst goed. Het gaat om Hoeilaart, Kortenberg, Linkebeek, Overijse, Oud-Heverlee, Beersel en Tervuren.

In de Brabantse Wouden-regio wordt al 2 jaar intensief gewerkt aan een kandidaatsdossier om een Nationaal Park te vormen. Met internationaal bekende bossen als Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud, maar ook met de waardevolle Dijlevallei en allerlei kleinere natuurgebieden beschikken de Brabantse Wouden over een grote oppervlakte uiterst waardevolle natuur. Tegelijk dragen die landschappen een heel rijke geschiedenis mee, wat ze een hoge erfgoedwaarde bezorgt. Het groene toerisme zit dan ook al verschillende jaren in de lift. Allemaal aspecten die zullen worden afgewogen door een jury, waarna de minister maximaal vier Nationale Parken in Vlaanderen zal aanduiden.

​Het erkenningsdossier wordt voorbereid door een gebiedscoalitie bestaande uit de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Koninklijke Schenking en de 13 betrokken gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren,


Meer info: www.brabantsewouden.be


Foto: Meanderende rivieren door graslanden zijn een typisch kenmerk van de Brabantse Wouden (copyright: ANB)

19 weergaven0 opmerkingen
bottom of page