top of page

Politiek tekenaar GAL exposeert in sanatorium Tombeek

OVERIJSE/TOMBEEK - In april en mei kan je in het voormalige sanatorium van Tombeek (nu woonzorgcentrum) de overzichtstentoonstelling ‘Al Gal’ bezoeken. In die tijdelijke GALerie zijn werken uit zijn ruim 60-jarige carrière te zien.

GAL wordt beschouwd als een icoon onder de politieke tekenaars in België. Zijn oeuvre is een levenslang engagement voor de vrije meningsuiting. Behalve zo’n 150 tekeningen toont hij in Tombeek ook vroeg werk en wonderlijke objecten, paneeltjes en andere vrije creaties die weinig te zien waren zoals beschilderde flessen met portretten van bekende personen. Gerard Alsteens groeide op in Overijse. Hij studeerde schilderkunst en grafiek aan het St. Lukas-instituut in Brussel waar hij later zelf docent werd. Hij vestigde zijn reputatie als cartoonist en politiek tekenaar met werk voor De Linie, De Nieuwe en De Zwijger. Zijn werk viel menigmaal in de prijzen, in 2019 ontving hij van de VUB een eredoctoraat voor zijn engagement en kritisch inzicht.


Sanatorium

Het monumentale tbc-sanatorium uit 1936 is van architect Maxime Brunfaut. Het is gebouwd in opdracht van de Belgische werkliedenpartij voor verzekeraar La Prévoyance Sociale. Het sloot in 1987 zijn deuren, toen was het een revalidatiecentrum. In 2017 werd het na een grondige renovatie in zijn oude luister hersteld en geschikt gemaakt als particulier woonzorgcentrum. De noordoostelijke vleugel is aan het Masereelfonds beschikbaar gesteld voor het tijdelijk inrichten als “GALerie” voor een reprise van de expositie die eerder in Mechelen te zien was.


Tombeekheyde, Waversesteenweg 331 3090 Tombeek (Overijse) Open op zaterdagen en zondagen van 9 april tot en met 22 mei 2022 van 11-17 uur en op paasmaandag. Groepsbezoeken op aanvraag. Openbaar vervoer: bus 543 TEC (Herman-Debroux > Chaumont-Gistoux) - bus 504 De Lijn (Etterbeek > Tombeek)- bus 341 De Lijn (Etterbeek > Waver). Ingang precies op de taalgrens. Parkeren bovenaan de oprit bij het gebouw.

Een organisatie van Masereelfonds Druivenstreek met de steun van Standaard Boekhandel Overijse, Argenta, Davidsfonds Overijse en Beierij (Heemkundige kring Overijse). Info: druivenstreek@masereelfonds.be of 0478 369 367 (Peter Lombaert)9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page