top of page

Phaedra en Shauni: 'Je gaat voor altijd iets hebben betekent voor de Druivenstreek
DRUIVENSTREEK/HOEILAART/DUISBURG - Phaedra Bovijn uit Hoeilaart en Shauni Devos uit Duisburg, toe aan hun laatste week als Druivenambassadeur en vice-Druivenambassadeur, vonden even tijd voor een afsluitend interview. Immers, op de openingsavond van de Druivenfeesten in Overijse geven zij hun linten door aan hun opvolgers. Even nagaan hoe het allemaal groeide en hoe het hen het voorbije jaar verging.

Phaedra: "Mijn overgrootouders hadden serres en verkochten ook druiven. Dat zat bij ons dus in de familie. We zijn daar mee opgegroeid. Toen de Druivenkoningin nog werd verkozen was dat iemand om naar op te kijken. Later dacht ik: de Druivenstreek heeft zoveel voor mij gedaan, ik heb hier alles kunnen doen, ben hier opgegroeid, vond mijn vriend hier, liep hier school,... Tijd dat ik iets terug doe. Dus schreef ik me in'.

Shauni: 'Ik probeerde er al vijf jaar lang voor in aanmerking te komen maar dat lukte maar niet omdat ik altijd 'aan het vliegen' was (Shauni is air hostess, nvdr.) en dan kwam covid er en rook ik mijn kans want het reizen viel stil. Covid bracht opportuniteiten en heeft mijn droom in vervulling helpen gaan'.


- Herinner jullie eigenlijk die koninginnentijd?

¨Phaedra: 'Ik herinner me de stoet met de Druivenkoningin en vond dat heel mooi. Meer niet want ik was toen nog te jong'


- Begrepen jullie de switch van concept, van koningin naar ambassadeur?

Shauni: ' Helemaal. Die verandering zorgde er zelfs voor mij dat ik meteen wou meedoen.Ik was niet de persoon om te defileren in badpak. Ik vond het mooi en een hele eer maar het was niets voor mij om over een podium te lopen bij zo'n soort afvalrace. Dat ambassadeursschap heeft er voor gezorgd dat ik eindelijk mijn kans kon wagen'.

Phaedra: 'Ja, vroeger lag de focus helemaal op het koningin zijn. Vaak zomaar mooi wezen en overal je hoofd laten zien. Nu heeft het zoveel meer uitstraling en inhoud. Je kunt in de nieuwe hoedanigheid echt iets voor de mensen betekenen'.Uiterlijkheden


- Is het publiek daar in mee in gegaan? Vroeger werden de druivenkoningin en eredames nogal eens oneerbiedig nagefloten.

Phaedra: 'Als ambassadeur word je veel meer gewaardeerd. De mensen zijn echt dankbaar als ze u kunnen ontmoeten'.

Shauni: 'Ik wil nu ook geen afbraak doen aan het verschijnsel Druivenkoningin van weleer. Het had toch veel prestige en uitstraling. Het inhoudelijke werd echter belangrijker'.

Phaedra: 'Er wordt niet meer gekeurd op uiterlijkheden. Dat merk je ook bij de preselecties; je moet je anders naar voor brengen, je moet een case voorstellen. Ze gaan ook je persoonlijkheid onder de loep nemen. Voorts mogen in de nieuwe formule ook mannen deelnemen en is leeftijd zelfs geen maatstaf meer. Het gaat er in de eerste plaats om dat je de streek promoot. Het is ook de bedoeling om alle doelgroepen te benaderen. Zo zijn we eens met ouderen gaan wandelen, hebben we geknutseld met kleintjes, zelf rondleidingen gegeven, kortom...het was super gevarieerd'.

- Beantwoordde de taak aan je verwachtingen?

Shauni: 'Het was beter dan ik had verwacht. Intenser ook. Liever zo natuurlijk dan dat je niet weet waar je aan begint. Je wordt er als het ware ingegooid. Je moet het op je laten afkomen. Op die manier neem je het allemaal ook luchtiger op. en verdwijnt eventuele stress'.


- Was het combineerbaar met jullie professionele job?

Shauni: Tijdens covid had ik een job aan de grond, een bureaujob. Nu is het wel moeilijker omdat ik vaak in het buitenland ben met veel overnachtingen. Ben je thuis dan kan je je flexiber opstellen. Heb je die opportuniteit. Vanavond vlieg ik weer naar Rome...'.

Phaedra: 'Echt? Oh.... zo leuk!!!'


- Vroeger waren er telkens een twintigtal kandidaten bij de verkiezingen van de druivenkoningen. Hoe zit dat nu?

Pheadra: 'Er was een mooie opkomst voor het info-moment, vind ik. Met covid was er even een terugval. Begrijpelijk want je moet met vele mensen in contact komen. Dit jaar is er meer interesse. We laten ook zien dat de taak openstaat voor de jongere generatie. Tot nu toe waren er vooral 30/40 jarigen die in de prijzen vielen. Nu merkten we meer jongere geïnteresseerde kandidaten. Blijf dicht bij jezelf blijft al bij al de boodschap. Je hoeft geen rolletje te spelen, blijf jezelf dan gaat de jury ook gauw achterhalen of je een geschikte kandidaat bent'.


- Jullie worden wellicht toch ook nog gecoacht?

Phaedra: 'Er is begeleiding. Daarnaast wordt social media belangrijker Ook wordt je opgenomen in de groep van oud-ambassadeurs. Een keer per maand zien we elkaar om de gang van zaken te bespreken. Voldoende feedback dus'.Avontuur


- Welke was je topdag?

Shauni: 'De dag dat ik verkozen werd'.

Phaedra: 'Voor mij was dat de dag erna. Het moment zelf geloofde ik het niet. Ik was helemaal overdonderd. Een dag later had ik alles laten bezinken. Er volgde een bezoek aan de rommelmarkt in bijzijn van het gemeentebestuur en je leerde iedereen van nabij kennen. Er volgde een lekkere lunch, iedereen herkende je, het was allemaal superintens. Dat vond ik een prachtige dag. Dan begint het avontuur ook. Alles was feestelijk en werd besloten met een optreden van de Romeo's. Als ik daar op terugkijk, tja... dat was echt ongelooflijk. Je maakte bovendien ook kennis met de voormalige ambassadeurs, met de afgevaardigden van de verbroederingsgemeenten'.

Shauni: 'Je wordt echt helemaal ondergedompeld in alle facetten van zo'n feesten. Veel items ken je nog niet zo goed en ineens komt alles op je af'.


- Was de uitslag verrassend?

Phaedra: 'Ik wist totaal niet dat ik het zou worden'


- En de uiteindelijk samenwerking? Hadden jullie elkaar ooit gezien?

Phaedra: 'We kenden elkaar helemaal niet. We zagen elkaar voor het eerst op het info-moment en het klikte meteen. Ik wist ook hoe graag Shauni laureaat wou worden. Van meetaf aan hebben we dan ook beslist om het avontuur samen in te stappen. We waren een echt team. En dat heb ik ook bij de voorstelling verkondigd. Als team geraak je verder dan alleen. Dat mocht ,en we hebben dat dan ook gedaan. En eerlijk: ik zou echt niet weten wat ik zonder haar zou hebben gedaan. Ik heb er ook een vriendin voor het leven aan overgehouden. We hebben zoveel mooie dingen gedeeld en ik zou het allemaal alleen met haar beleefd willen hebben'.

Shauni: 'Perfect verwoord! ik voel net hetzelfde. Mocht ik op een dag trouwen dan is Phaedra er zeker bij. We hebben beiden zoiets unieks meegemaakt en dat zal zich niet meer herhalen'.

Phaedra: 'O, ik ga beginnen huilen. Help, mijn make-up.... '.

Shauni: 'Ook meegenomen was het feit dat wij bijna van de twee uiterste punten van de Druivenstreek afkomstig zijn. Ik uit Duisburg en zij uit Hoeilaart... dat is toch wat kilometers rijden'.


- Tot slot: hoe reageerde jullie omgeving op de uitslag?

Shauni: 'Bij mij was het een verrassing want ik had aan niemand verteld dat ik zou deelnemen. Ik wou dat echt voor mezelf houden. Ik dacht ook dat ik er niet bij zou zijn. Een week vooraf heb ik het dan toch aan mijn papa en aan mijn vriend verklapt. Er was dus niemand bij mijn verkiezing en mijn dichte omgeving was teleurgesteld omdat ik het verzwegen had. Maar alles is intussen vergeven en vergeten'.


- Blijft tweedes eindigen een onprettige ervaring?

Shauni: 'Ik blijf toch dankbaar. Ik vind dat ik mijn plek verdiende. Phaedra moest eerste zijn. Ik voelde me steeds de tweede omdat ik vond dat zij dat 100 % verdiende. Was ik jurylid dan zou mijn voorkeur ook volledig naar Phaedra zijn uitgegaan. Ik vind het trouwens helemaal oké dat ik de vice werd. Het is echt gelopen zoals het moest'

Phaedra: 'Ik had mijn omgeving wel op de hoogte gebracht omdat velen me aanmoedigden om me in te schrijven. Dat het echt iets voor mij zou zijn. Ik wou ook dat iedereen het wist omdat het een impact op ons allemaal zou hebben. Mijn vrienden en familie stelden me gerust met de boodschap: als je het niet wordt dan gaan we met z'n allen lekker eten en dan zijn we weer gewoon gelukkig. En of je nu eerste of tweede wordt, voor Shauni en mij was niemand verliezer. We hebben het samen omarmd. Vandaag, 106 activiteiten later, kunnen we zelfs onmogelijk van een winnaar of verliezer spreken. Het was zo'n mooie gezamenlijke ervaring. We vallen straks overigens niet in een zwart gat want intussen ontstond een vriendengroep van ambassadeurs en vice en die komt regelmatig samen. En de ex-amassadeur Greetje is bevallen en we zagen de baby,... kortom we zijn net familie van elkaar. Je gaat voor altijd iets hebben betekent voor de Druivenstreek'.

(Foto's Michel Van Mullem)


DRUIVENFEESTEN OVERIJSE - vrijdag 19/8 - 19u15 -Begijnhofplein

Bekendmaking druivenambassadeurs

125 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page