top of page

Overijse wil label Kindvriendelijke Gemeente halen


·

OVERIJSE - Het schepencollege met Leo Van den Wijngaert (Overijse2022/N-VA), bevoegd voor Jeugd, wil in 2024 het label 'Kindvriendelijke Gemeente' behalen. Vanavond buigt de gemeenteraadscommissie Mens onder leiding van Joris Kelchtermans (N-VA) zich over het tussentijds verslag.

'Een Kindvriendelijke gemeente is een gemeente die zich engageert om het leven van kinderen te verbeteren door alle rechten van het kind, zoals omschreven in het kinderrechtenverdrag, te realiseren binnen het lokale beleid', luidt de definitie.

In Overijse gaan ze zich buigen over meer dan één kindvriendelijke vraag. Hoe kunnen we publieke plekken (schoolomgevingen, speelterreinen, ontmoetingsplekken, …) voor kinderen en jongeren creëren die nabij, bereikbaar, veilig, toegankelijk en proper zijn? Hoe zorgen we er voor dat kinderen en jongeren over voldoende vertrouwensfiguren beschikken, binnen en buiten het gezin, en over brugfiguren naar expertise en hulpverlening (druggebruik, veiligheid, procedures noodsituaties, internetveiligheid, …)? Hoe kunnen we werk maken van structurele participatie met kinderen en jongeren bij plannen en beslissingen van de gemeente en hoe kunnen we structureel en leefwereldgericht naar hen communiceren? En last but not least ...Hoe kunnen we een gepast antwoord bieden en proactief inspelen op verdoken kansarmoede, zodat er geen kinderen en jongeren uit de boot vallen? Veel werk aan de winkel maar hoogstwaarschijnlijk de moeite waard.

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page