top of page

Overijse verfraait met rasse schreden zijn gemeentekern en aangrenzend gebied

OVERIJSE - Tot spijt van wie het benijdt, maar het lijkt er meer en meer op dat Overijse stevig scoort op het vlak van ruimtelijke ordening en nauwelijks opdringere nieuwbouwprojecten van ijverige vastgoedmakelaars toelaat.

Het hergebruik van De Vuurmolen en de brouwerij daar vlakbij zijn geslaagde voorbeelden van hoe je omgaat met erfgoed. Hopelijk wordt het Groothuys aan de S-bocht ook een fraai project. Het park ervan dat tot aan de J.Baptist Dekeyserstraat loopt en het openleggen van de Ijse aldaar kan ook bewondering wekken. Verdere voorbeelden zijn de Potvijver met acht hectare bos, het Stationsplein, de Zuidflank alsook de omgeving van domein van Kasteel Isque. 'Het kasteelpark is ingetekend als natuurgebied en parkgebied', lezen we. Te lang werd het nauwelijks gebruikt als publiek park. De parkvijver was verworden tot een doodgewone visvijver en had geen extra waarde voor de natuur.

Kasteelmuur

Maar zie, na een maandenlange arbeid is de omgeving er helemaal anders gaan uitzien. De oevers van de vijver werden heraangelegd. Er kwam een zit-trap aan de Ijse alsook twee boombanken en enkele betonelementen. Intussen ontstond er een fraaie nieuwe kasteelmuur en worden paden in het Park aangelegd.

De Vlaamse Landmaatschappij, de aanbestedende overheid, zal een deel van het kasteeldomein heraanleggen. Intussen werd de kasteelvijver volledig leeggelaten om het slib te ruimen, de vijver te verdiepen en de oevers op een ecologische manier aan te leggen. De kastanjebomen van de dreef, die niet meer levensvatbaar zijn, werden gekapt en vervangen door lindebomen. Lege plaatsen in de dreef krijgen nieuwe aanplantingen. De poel werd geruimd en ingericht met aandacht voor educatie. Er komt ook een nieuwe ingang langs de IJskelderlaan opdat het publiek het domein kan binnenwandelen en men zodoende de locatie kan teruggeven aan de Overijsenaren. Aan het kruispunt wordt ook een ingangspoort voorzien en intussen is de IJse er ook opengelegd zoals reeds op diverse plaatsen in het centrum. Het geeft de bebouwde omgeving terug charme en zuurstof.

Jachtpaviljoen

'De brongracht wordt in ere hersteld en de restanten van het voormalige jachtpaviljoen worden zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt op een archeologisch verantwoorde wijze zodat ze bewaard blijft voor de toekomst. De grote elektriciteitscabine aan de voorzijde van de kasteelmuur wordt verplaatst. De voorzijde van de muur wordt afgebroken en volledig heropgebouwd', stond in de planning en deze werken werden inmiddels uitgevoerd met het welbekende resultaat dat we maar al te graag op foto vastlegde. Het is niet altijd kommer en kwel als het om leefomgeving gaat. Gelukkig heerst het gezond verstand in plaats van de honger naar onpersoonlijke megalomane woonprojecten. De kernvernieuwing van Maleizen (Overijse) en de reeds bestaande nieuwbouw aan de vijver aan het Staionsplein tonen aan hoe het ook kan. En veel fraaier/leefbaarder als je het ons vraaagt.


499 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page