top of page

Over vier maanden moeten alle pony's op de kermissen verdwijnenHOEILAART/TERVUREN/OVERIJSE - Tot op vandaag kan je in onze regio nog steeds pony's zien die rondjes moeten draaien in een kermisattractie (zie foto Tervuren). Niet meer van deze tijd dachten we al kregen we soms de reactie dat de gemeente aan een contract met de uitbater gebonden was. Wat het ook mogen zijn: per 31 december 2022 verdwijnen ze dank zij een regeerakkoord definitief uit het kermisbeeld.

De toekomst zag er voor de uitbaters al niet rooskleurig uit door toedoen van covid. Want wat doet een mens met een reeks kermisponey's als je ze niet kan laten opbrengen. In Vlaanderen zijn nog drie families met een ponycarrousel actief. Een 'uitdoofbeleid met flankerende maatregelen’ was al aangekondigd in het regeerakkoord, nu is het ook goedgekeurd door de ministerraad. Uiterlijk tot en met 31 december 2022 kunnen de resterende 36 kermispony’s de kermissen en jaarmarkten nog aandoen en daarna is het afgelopen.

'Eindeloos rondjes maken op een beperkte oppervlakte omringd door lawaai en gejoel, dat hoort gewoon niet meer in deze tijdsgeest', zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in een interview. 'Vlaanderen volgt het voorbeeld van de andere regio’s. De Brusselse regering verbiedt kermispony’s al sinds 2019, volgens de ‘Code Wallon du Bien-Etre Animal’ gebeurt dat in Wallonië vanaf 2023', klinkt het.

De uitbaters zouden een compensatieregeling krijgen na sluiting, waarbij het welzijn van de pony’s met pensioen gegarandeerd blijft.

Lokaal gelden al langer verboden zo blijkt, zoals in Gent, Antwerpen, Leuven of Bredene, en gemeentes in Vlaams-Brabant die het label ‘diervriendelijke gemeente’ willen, moeten eveneens een ban opleggen. Hoeilaart zal, gezien het een schepen voor dierenwelzijn heeft, zonder enige twijfel volgen. Een ritje op het Gemeenteplein wordt geschiedenis. Voor Overijse en Tervuren wacht hetzelfde scenario.
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page