top of page

Open Monumentendag Tervuren neemt je mee naar omgeving Brusselsesteenweg en Robianostraat

Bijgewerkt op: 17 aug. 2022
TERVUREN - Op zondag 11 september vindt Open Monumentendag Vlaanderen plaats. Onder de noemer ‘Architectuur links en rechts van de “Brusselsesteenweg” en de “de Robianostraat” zet het lokaal comité Open Monumentendag Tervuren enkele speciale woningen in de kijker.

Er worden vier geleide rondleidingen aangeboden. Vooreerst is er het verhaal van de Langestraat. Nadat de hertogen van Brabant een jachtslot bouwden in Tervuren won de omgeving van dat kasteel aan belang. Zo ook de Langestraat, de huidige Brusselsesteenweg. Je gaat op zoek naar de ontwikkeling van deze straat en bezoekt de resten van een oude hoeve en de woning van de Burggraaf. (Vertrek aan Kaffee De Hopnar (Melijndreef 6).

Er is verder een rondleiding rond 'Woningbouw tijdens het interbellum'. Tussen 1920 en 1940 was de vraag naar woningen zeer groot. Vele woonhuizen werden toen gebouwd zowel voor arbeiders als voor de middenklasse. Tot 1939 bouwde men vaak zonder architect, het bouwinitiatief kwam van bouwondernemers. In de Brusselsteenweg werden eengezinswoningen en gekoppelde woningen van het traditionele type gebouwd meestal in baksteen met een logische en functionele plattegrond. Opvallend zonder voortuintje of garage maar met aandacht voor licht, lucht, ruimte en een achtertuin. Je bezoekt enkele typische woningen uit die periode. (Vertrek aan de Coremanskapel op de hoek van de “De Robianostraat” met de “Brusselsesteenweg”)


sGraffiti

Wandeling 3 gaat naar 'De Robianostraat, een vleugje statig Brussel in landelijk Tervuren' . De “De Robianostraat” veranderde begin twintigste eeuw van een kleine voetweg in een straat met allure voor de betere burgerij. Ze is een meesterlijk geheel van fraaie herenhuizen in traditionele stijlen, eclectisch, art nouveau, beaux-arts, art deco of neo-classicistisch. Elke gevel draagt bij tot de status van de straat waar kunst en ambacht het publiek domein verfraaien met een veelheid aan vormen en materialen, een spel van kleur, opsmuk met sgraffiti, smeedwerk, verzorgd schrijnwerk en elegant deurbeslag. Je neemt een kijkje in een gekoppelde woning gerealiseerd in opdracht van en door een telg van de ondernemersfamilie Ceuppens. (Vertrek aan de Coremanskapel op de hoek van de “De Robianostraat” met de “Brusselsesteenweg”).


Scholenbouwer

Tot slot is er 'Een art deco-ensemble'. Je wandelt in en rond een ensemble van twee gekoppelde en één alleenstaande art decowoning ontworpen door het architectenbureau van Henri Jacobs uit Schaarbeek. Je wordt tevens ingeleid in de wonderlijke wereld van deze architect die ook bekendheid verwierf als de scholenbouwer van Brussel en Vlaams-Brabant. (Vertrek ter hoogte van Brusselsesteenweg 151).


Rondleidingen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Elke rondleiding start op het uur en duurt +/- 45 minuten. Vooraf inschrijven is verplicht via reservaties.tervuren.be/tickets of aan de balie van het vrijetijdscentrum (Markt 7b - tel. 02 766 53 40). Maximum 10 deelnemers per rondleiding. Naar aanleiding van deze Open Monumentendag wordt er naar goede gewoonte ook een gratis architectuurgids uitgegeven met extra toelichting over de opengestelde sites. (verkrijgbaar vanaf zondag 11 september aan de balie van het vrijetijdscentrum).


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page