top of page

Ook gemeente Overijse neemt energiebesparende maatregelen tegen stijgende energieprijzen



OVERIJSE - 'De stijgende energieprijzen hebben de energiefactuur van onze gemeente ondertussen al verdrievoudigd. Bovendien streven we naar een gezonde leef- en werkomgeving in de lokalen en gebouwen waar we veel van onze tijd zijn. D.w.z. de juiste temperatuur in het lokaal wordt bepaald door je activiteit', laat schepen Sven Willekens weten.

'Daarom nemen we maatregelen om ons eigen energieverbruik te verminderen, door onder andere de temperaturen in onze gebouwen te verlagen en zowel inwoners als eigen personeel te ondersteunen met tips en advies', aldus de gemeente Overijse. 'In alle gebouwen worden de installaties aangepast, de richtlijnen uitgehangen en we leiden per dienst en per site een aantal energiecoaches op die hun collega's zullen helpen om de juiste lokaal temperatuur af te stellen,' zegt Sven Willekens Schepen (Open VLD) van infrastructuur, gebouwen en financiën in Overijse.

Zo worden de temperaturen in gebouwen aangepast. Dat gebeurt op basis van de aanbevelingen van de federale en Vlaamse overheid en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). In publieke gebouwen voor dagelijks gebruik zal de maximale temperatuur worden ingesteld op 19 graden. Dit gaat voornamelijk over kantoorgebouwen zoals De Vuurmolen, de bibliotheek, … Voor het woonzorgcentrum Het Mariëndal wordt de temperatuur beperkt tot 22° omdat hier senioren wonen. De klaslokalen in de scholen worden op 20° verwarmd. 'In onze gebouwen die gebruikt worden door externen, zoals de wijkontmoetingscentra werken we al jaren met 'overwerkschakelaars'. Met dit systeem werkt de verwarming gedurende 2 uur na een druk op de knop, waarna je opnieuw op de knop moet drukken om verder te verwarmen', vertelt Willekens. 'De maximaal in te stellen temperatuur wordt in deze gebouwen verlaagd tot 20 graden in plaats van 19 graden met als reden dat de huurprijzen ondertussen zijn opgetrokken en omdat de zalen vaak afgehuurd worden door senioren. Wanneer de overwerkschakelaar uitvalt, wordt de ingestelde temperatuur verlaagd tot 12 graden'.


Sportzalen

In de sportzalen wordt de temperatuur ingesteld op 16 graden (in gebruik) en 12 graden (niet in gebruik). Leegstaande niet-geïsoleerde gebouwen zoals de Markthalle, worden enkel vorstvrij gehouden. De temperatuur voor leegstaande gebouwen die 'normaal' geïsoleerd zijn en waar beperkte verluchting is, bijvoorbeeld het oude Gemeentehuis, wordt ingesteld op 12° om degradatie of aftakeling van het gebouw te voorkomen. De temperatuur van het douchewater in het zwembad wordt verlaagd van 38 graden naar 30 graden. Gebruikers worden ook aangespoord om de douchetijd te beperken. 'De temperaturen van het zwembadwater worden niet aangepast, omdat we op dat vlak het goede voorbeeld van andere zwembaden en de aanbevelingen van de VVSG al volgden', aldus de betrokken schepen.

Gebruikers van de atletiekpiste zullen nog maar 2 in plaats van 3 lichtstanden van de ledverlichting rond de atletiekpiste kunnen inschakelen. Hiermee wordt de lichtintensiteit beperkt.

nwoners die financiële hulp nodig hebben bij hun energiefactuur, vinden via www.overijse.be/energie voor welke steunmaatregelen ze bij de Sociale dienst terechtkunnen. Ook tips en advies over energiezuinig wonen en (ver)bouwen zullen hierop worden toegevoegd. 'Onder ons eigen personeel zal er per dienst een energiecoach aangeduid worden die het energieverbruik van zijn/haar dienst zal opvolgen, door bijvoorbeeld collega’s aan te moedigen om inspanningen, zoals de lichten en verwarming uitdoen na vertrek, te leveren en om technische problemen zo snel mogelijk te melden', besluit Willekens.

41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page