top of page

Ondermaatse belangstelling voor rijkgevulde ecobeurs



OVERIJSE/JEZUS-EIK - Alle noeste arbeid en inspanningen ten spijt wist de Ecobeurs in De Bosuil afgelopen zondag het beoogde publiek maar met mate te bereiken. Jammer want alle zalen en zaaltjes zaten tjokvol interessante aanbiedingen, weetjes, tips en ga zo maar door voor als je je dichte of verre omgeving ecologisch wil aanpakken.

Aan het aanbod was het dus niet gelegen. Of zijn we wat ecomoe aan het worden? In ieder geval je kon zonder enig oponthoud rolschaatsend de beurs door. Misschien klinkt de omschrijving 'beurs' niet meer aanlokkelijk? Boekenbeurs, plantenbeurs, spektakelbeurs, wintersportbeurs, reisbeurs, ... het werd allemaal ooit al eens flink uitgemolken. De Ecobeurs in Jezus-Eik had bij nader inzien toch wat meer. Niet enkel mensjes achter tafels die hun diensten of waar aanprijzen maar ook doe-ateliers, een aantrekkelijke en door Chiro-meisjes geanimeerde fashion Swap, demonstraties, planten- en boekenverkoop tot zelfs een workshop 'eigen handzalf vervaardigen' door Marie-Hélène Huvenne van Gezonheidspraktijk De Brug . Krijg je d'r nu al zin in? Te laat. Om maar te zeggen dat ook op deze gelegenheden verschuivingen te merken zijn.




Tuinrangers

Zo kon je je vergewissen van wat die Brabantse Wouden nu inhouden. Verschrikkelijk actueel want het hele opzet werd nog maar pas in concreto voorgesteld in Tervuren. Ook Natuurpunt wist je traditiegetrouw met foto's en plannen laten zien wat zij zoal hadden aangekocht vooraleer weerom een stukje natuur zou verloren zijn gegaan. Je vond er tientallen organisaties en bedrijfjes die je bij de hand kunnen nemen om het voortaan ecologischer aan te pakken. We maakten kennis met Frank en Tanja van Duckwing Outdoor uit Huldenberg die natuuractiviteiten in de buitenlucht op poten zetten. Tuinrangers stonden klaar om tuinadvies te verstrekken; over hoe een vijvertje, fruitbomen, een bloemenweide,... je tuin plots nog meer uitstraling kunnen geven. Energiehuis Igo stelde deskundige begeleiding bij energetische renovaties voor; isolatie van daken, muren, vloeren en plafonds, maar ook zonneboilers, waterpompen of ramen met hoogrendementsbeglazing je noemt het maar.




Gaasvliegen

Bij Velt kreeg je het recept voor brandnetelsmoothie en tekst en uitleg over gaasvliegen en regenwormen. 'Eco, da's logisch' klonk het daar toepasselijk. 'Pluk zelf, in alle rust, een boeketje lokaal gekweekte bloemen', wist Fest ons toe te fluisteren, 'en word één met de natuur'. Fest is een pluktuin aan de Hoeilaartsesteenweg in Overijse. Leen Gillis had zowat haar hele kruidenwinkeltje meegebracht want 'Voor ieder kwaaltje groeit er een kruidje'. Deze kranige dame runt bovendien een webwinkel die geurt als geen ander. Je kon er fraaie geschenken inslaan bij Audrey's Ceramic Art, Ardea designs, BFF Vintage, Jade, Home & Keramiek van Hilde Stas, kortom je had er ogen tekort. En in die zin was de Ecobeurs best geslaagd en voor herhaling vatbaar. Misschien met nog meer acties, stunts, gedurfde aanbiedingen, een modeshow met spulletjes uit de Fashion Swap, demonstraties van tuingereedschap, een originele wedstrijd of een wereldrecord tuinkabouters voor de deur van het gemeenschapscentrum.


Ecobeurs bezocht op 24 maart 2024 in GC De Bosuil Jezus-Eik

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem


(Met onze excuses voor als we jouw ecologisch initiatief voorbij wandelden, niet moedwillig vergaten, of te kort aandacht schonken. Want iedereen was top)










377 weergaven0 opmerkingen
bottom of page