top of page

Omgebouwde fietstunnel Welriekendedreef terug open voor fietsers en voetgangersOVERIJSE/HOEILAART - Inwoners uit Overijse en Hoeilaart kunnen eindelijk weer vlot en veilig onder de Ring door ter hoogte van de Welriekendedreef.

Op het einde van die dreef, aan de rand van het Zoniënwoud was een donkere voetgangerstunnel. Met de fiets doorsteken kon er enkel met de tweewieler aan de hand langs de fietsgoot en de voetgangerstreden. 'We bouwden de voetgangerstunnel om tot een comfortabele fietstunnel. En fleurde die daarenboven op met grafitti-kunst', liet De Werkgenootschap 'Werken aan de Ring' weten. 'De Ring rond Brussel vormt vaak een barrière. Wie de snelweg wil kruisen met de fiets, staat geregeld voor een onveilige opgave of moet flink omrijden. De bestaande wegen en paden bieden meestal ook niet het gewenste comfort. Met ‘Werken aan de Ring’ zet de Vlaamse Overheid, via De Werkvennootschap, daarom hard in op een betere fietsinfrastructuur in de omgeving van die Ring', klinkt het.


Zelfoplichtende verf

De ombouw van de oude voetgangerstunnel aan de Welriekendedreef naar een comfortabele fietstunnel biedt fietsers in de oostelijke rand opnieuw een extra veilige en comfortabelere route. De keuze om net deze voetgangerstunnel om te vormen is niet lukraak. De investering komt immers niet enkel de inwoners van Overijse en Hoeilaart ten goede. Ook de vele fietsers in en rond het Zoniënwoud zullen de tunnel veelvuldig gebruiken. Bij de bouw van de tunnel werd trouwens rekening gehouden met de aanwezige fauna. Zo is er aan de kant van de tunnel die uitgeeft op het bos geen felle verlichting geplaatst die de leefomgeving van de dieren zou verstoren. De wegmarkering in de tunnel zal om die reden binnenkort aangebracht met een speciale zelfoplichtende verf.

Wie door de tunnel fietst, merkt meteen de twee verrassende artistieke ingrepen op. Aan de uitgang richting het Zoniënwoud is een imposante afdruk van een vliegend hert in de betonwand verwerkt. Een verwijzing naar deze beschermde diersoort die in het woud leeft. Centraal in de tunnel maakten de Italiaanse artiest Tellas en de Puerto Ricaanse 2Bleene samen met het Leuvense kunstenaarscollectief Treepack een prachtige abstracte muurschildering met witte en rode bosanemonen.


(Foto's De Werkgenootschap 'Werken aan de Ring')

222 weergaven0 opmerkingen
bottom of page